Кремъл: Няма как „Турски поток“ да се отклони към България

„Руската федерация и България проявяват интерес за развитие на проекта „Турски поток” през българска територия, но на преговорите между Владимир Путин и Бойко Борисов не са достигнати конкретни договорености.“ Това каза пред журналисти говорителят на руския президент Дмитрий Песков, съобщи бТВ, цитирайки ТАСС.

[ad id=“225664″]

По-рано днес премиерът Борисов заяви, че Русия и Турция „нямат нищо против” разклонение на тръбата към нашата страна за последващ транзит към други държави от региона. По думите му „Турски поток” твърдо влиза у нас. Коментарите на самия Путин по време на пресконференцията също бяха в тази посока.

„Не, не са се договорили. Не е била и целта да се договорят, не е имало възможност за преговори между президента и министър-председателя, за да се договорят за това. България проявява интерес”, обясни Песков.

„Интерфакс“ цитира и друг негов коментар – че все пак е възможно тръба от „Турски поток“ да стигне директно до българското крайбрежие. Този вариант беше категорично отхвърлен по-рано днес от Борисов.

[ad id=“263680″]

По думите на Песков към момента няма как отклонението да се реализира, защото няма гаранции от страна на Европейската комисия и България, „с оглед предишния опит” (с „Южен поток” – б.р.).

„У тях (българите – б.р.) има желание да получат отклонение, но въпросът е откъде, през какви граници”, заяви Песков и посочи, че е сложно да се преправя проект, който в момента се реализира.


image0 (9K)