КРАЯТ НА СВЕТА идва по изненадващ начин!

Броят на летящите насекоми през последните 25 години е намалял с 75 процента, установили са британски учени и предупреждават, че това може да доведе до „екологичен Армагедон“ на планетата. Макар и за повечето от хората насекомите да са предимно досадни и хапещи малки неща, тяхното влияние върху живота на Земята е огромно, пише Independent. Те опрашват растенията и са основна храна за повечето животни.

И макар и досега да се знаеше, че видовете като пчели и пеперуди са силно намалели, след провеждане на изследването в един от националните паркове в Германия, учените били шокирани от мащаба, в който изчезват почти всички видове познати насекоми. Като вероятни фактори се споменават унищожаването на горите, основно край реки, използването на пестициди и климатичните промени.
Професор Дейв Гулсон, съавтор на изследването, уточнява, че насекомите съставят две трети от целия живот на Земята, но сега измират, посочва Блиц. „Ние направихме поречията на големите реки негостоприемни за най-голямата част от живата природа и сме на пътя за екологичен Армагедон. Ако изгубим насекомите, всичко ще пропадне,“ казва той


image0 (9K)