Красимир Янков: С Държавно предприятие „ЦПУ“ в МВР управляващите искат порочна практика за търговска дейност в министерството

„С ДП„Център за предоставяне на услуги“„ в МВР управляващите искат порочната практика за търговска дейност в министерството“. Това заяви народният представител от ПГ на БСП Лява България член и на ИБ на НС на БСП Красимир Янков. Той обясни, че в продължение на два законопроекта се прокрадва идеята за създаване това държавно предприятие. Социалистът подчерта, че е посочено, че дейностите му ще са: разработка на софтуерни продукти, предпечатна и печатна дейност, издаване на лични документи и ще се финансира от: Държавен бюджет , бюджета на МВР и дарения. „Това предприятие е в нарушение както на българското така и на европейско законодателство“, обясни депутатът от ПГ на левицата. Той добави, че има нарушение на Конституцията и записаното в нея осигуряване на всички граждани и юридически лица еднакви правни условия за стопанска дейност, предотвратяване злоупотреба с монополно положение, нелоялна конкуренция и защита на потребителя, както и на търговския закон на базата на който се създава това предприятие – то не трябва да допуска в дейността си нелоялна конкуренция с другите пазарни субекти. „Дали това предприятие, създадено с пари от бюджета, нашите пари , както и парите от данъците които същия този бизнес плаща, за да се формира този бюджет няма да конкурира същия този бизнес, тъй като то ще има всичко от държавата ?“, попита Янков. Той подчерта, че това е държавна помощ по смисъла на цялото законодателство и попита защо министъра на финансите си затваря очите. „Още повече, на какво основание ще се допусне едно такова Държавно предприятие, създадено по Търговския закон, което много лесно може в последствие да премине в други ръце, да събира държавни такси?“, попита още той. По думите му държавните такси се събират от органите на съдебната власт, от другите държавни органи и бюджетни организации в размери, определени с тарифи, одобрени от МС.

„Видно е от проекта че проектното държавно предприятие не е бюджетна организация, нито държавен орган и е в нарушение на Договора за функционирането на ЕС“, заяви Янков. Той допълни, че се нарушава и сега действащия Закон за МВР, с промените позволяващи назначаване на лица работещи на трудово правоотношение на работа в МВР. Нарушава се Закона за МВР, където се казва че обектите на МВР могат да се охраняват само от лица с полицейски правомощия, каквито са служителите на „Охранителна полиция“ и „ Жандармерията“. Социалистът попита и дали министъра на вътрешните работи чрез тези нарушения не се опитва да си подготви възстановяването на порочната практика за търговска дейност на МВР. Той поясни, че става въпрос за охраната на обекти срещу заплащане, като в последствие ги прехвърлят на работа в скрито в Държавното предприятие. Фирма „БМВ“, която се върна тихомълком в редиците на МВР вече е започнала да прави курсове за безопасно боравене с оръжие и за охранители.


image0 (9K)