Красимир Янков със заявка да оглави БСП, контрира Нинова: Коалиция с ГЕРБ не може да има!

Депутатът от БСП Красимир Янков даде заявка, че може да е следващият лидер на партията. Той участва в предаването „Беновска пита“ по „Канал 3“.

[ad id=“225664″]

След въпрос дали се стреми към лидерския пост в БСП, Янков отговори: “Това ще се реши, когато има нагласи и когато има мнозинство като воля. Иначе чух за себе си, че съм опозиционер, но по-скоро ме приемайте като човек с позиция, а не опозиция.“

Красимир Янков заяви, че не приема тезата, че в БСП има опозиция (на БСП).
„Приемам, че има хора, които изразяват своята позиция, и те не могат да бъдат обвинявани за това“, добави депутатът.

Той отхвърли обвиненията от страна на Корнелия Нинова и че е от хората, които са искали коалиция с ГЕРБ: „Понеже чух преди известно време персонално да бъда обвиняван от председателя на партията, че съм част от тази група, която иска коалиция с ГЕРБ, да кажа и на вас и на всички, които гледат предаването: моята позиция е същата, каквато е и позицията от повече от 10 години (откакто е структуриран ГЕРБ) и периодично БСП е вземала решения. Аз съм отстоявал моето мнение – че ние сме различни като структура и като предложения за решения с ГЕРБ. И между БСП и ГЕРБ не може да има коалиция.“

Красимир Янков обяви, че управлението на правителството „Борисов 3“ не е продуктивно.
Той упрекна, че до момента не е прието нито едно предложение на опозицията.

„Надявам се занапред да разберат грешката си колегите от ГЕРБ, защото са на ръба на общественото доверие“, каза Янков.

[ad id=“225664″]

Според него обаче БСП не покрива голяма част от важните теми в обществото.

„Примерно моето желание и това ще бъде предложение – за европредседателството да няма размиване на посланието, което ще отправим като страна домакин и председател на ЕС, а да има предложение, което да звучи: Нека Европа и светът да разберат от това председателство, че кирилицата е българска. Това е еманация на създаването на усещане за нация, народ. В Европа вече се пише на кирилица благодарение на нашето членство“, заяви депутатът от БСП.

Според него посланието „кирилицата е българска“ е събирателно за много неща.

Красимир Янков каза, че войната с ГЕРБ следва да се води в парламента, но не бива да се преминават някои граници. Вместо заяждания за дребнотемия следвало да се говори за много по-сериозни теми. Политиката трябва да е разговор за бъдещето, категоричен е народният представител.

[ad id=“225664″]

Той упрекна вицепремиера Валери Симеонов, че е признал, че си подбира в кои тв предавания и медии да дава интервюта. По думите на Янков – политиците трябва да отговарят на всякакви въпроси. Това важи в особена степен за хората, които са в държавното управление, изтъкна депутатът.

След въпрос защо Корнелия Нинова отказва участия в „Беновска пита“, Красимир Янков отговори: „Питайте нея“. Той призова медиите да бъдат активни и настоятелни.

Красимир Янков коментира метафората с първите цигулки, която премиерът Бойко Борисов използва за себе си и за президента Румен Радев. Депутатът припомни, че в един оркестър първите цигулки на брой са 12, а вторите са 10.

След въпрос дали Корнелия Нинова е първа цигулка в политическите процеси, Янков отговори: „Това, как я приемат хората, е различно от това, което аз мога да ви кажа. И ще спестя отговора от уважение към тази метафора – „първа цигулка“.“

Красимир Янков обясни, че лидерът на БСП е председател на колективен орган – Националния съвет на партията. Той заяви, че приема всеки, който е избран в колективното ръководство на БСП, като политик, готов да бъде „първа цигулка“.
„Но пак ви казвам – дори в оркестъра има 12 първи цигулки, вторите цигулки са 10“, добави той.


image0 (9K)