Красимир Янков: НС на БСП да преразгледа решението за напускане на парламента!

Националният съвет на БСП да преразгледа решението за напускане на парламента, призова в интервю за БНР депутатът от „БСП за България“ и член на Националния съвет Красимир Янков.

Според него неучастието на левицата в обсъждането на мотивите, с които поправките в Изборния кодекс бяха върнати за ново разглеждане, е неуважение към държавния глава.

Красимир Янков се обяви за спешно свикване на пленума, за да се преразгледа решението на ръководството за излизане на парламентарната група на левицата извън Народното събрание. В интервюто за БНР Красимир Янков обясни, че мотивът за решението на социалистите да напуснат парламента е било търсене на „по-радикална форма на противодействие срещу взетото решение за промяна в Изборния кодекс от ГЕРБ“.

„Напускането на парламентарната група е с цел постигане на конкретни искания и при тяхното постигане ще отпадне мандатът за напускане на парламента, но самата процедура има своите детайли. Не е обсъждана обаче реакцията на партията, след като президентът наложи вето на така направените промени в Кодекса и затова е необходимо ново политическо решение“, обясни Янков.

„В последните дни чувам свободни интерпретации по темата, но единственото правилно действие е незабавно свикване на Националния съвет на БСП и конкретно решение на този казус, политическо решение. Ние нямаме никакво основание в действията си да останем пасивни в единствено легитимната процедура – гласуване вето на президента и подкрепа за ветото. Това, по същество, е неуважение не само към процедурата, но и към институцията „президент““, каза още членът на ръководството на БСП.

„След ветото на президента нашата реакция има различен прочит! Включително започва да се внушава, да се наслагва, че ние реагираме отрицателно на призива на държавния глава, защото президентът не ни е припознал като алтернатива или не е подкрепил нашите виждания. Категорично такава манипулация трябва да бъде опровергана и то с политическо решение. Парламента група ще изпълни политическото решение на най-висшия ръководен орган на партията, какъвто е Националният съвет“, подчерта народният представител от „БСП за България“.


image0 (9K)