Красимир Вълчев: Как ще учат децата, зависи от ваксинирането

„Желанието ни е за повече присъствено обучение и можем да го постигнем в по-голяма степен, по-бързо, ако имаме повече ваксинирани учители. Това беше и темата, която се обсъжда на заседанието на Отрасловия съвет за тристранно сътрудничество в образованието“, каза министърът на образованието и науката Красимир Вълчев в отговор на парламентарен въпрос за анкетно проучване сред учителите за ваксините срещу COVID-19.

Той отбеляза, че системата на образованието е най-голямата – над 160 000 души са заети в нея, като само педагогическият персонал в училищата и детските градини е 90 000. Проучването за ваксинацията на учителите беше направено от Синдиката на българските учители /СБУ/, който е най-големият отраслов синдикат в държавата – има над 80 000 членове, с непедагогическия персонал. Въпросите от проучването бяха много добре структурирани, посочи министър Вълчев.

По думите му, два са изводите от проучването: учителите имат положителна нагласа към ваксините, проявяват интерес и търсят научни доказателства за тяхната ефективност, но все още голяма част от тях не откриват достатъчно информация. Вторият извод е, че е необходима по-сериозна разяснителна кампания за ваксините от РЗИ и от медицински авторитети в областта на имунологията. Резултатите от проучването ще бъдат представени от председателя на СБУ Янка Такева на заседание на Отрасловия съвет за тристранно сътрудничество в образованието, съобщи министър Вълчев.

По въпроса за разяснителната кампания за ваксините е факт, че „няма авторитет – медицински и научен, който да се е изказал в последните седмици против ваксинацията“, заяви министър Вълчев. Той добави, че проучването показва, че учителите не са против ваксините, а по-скоро се въздържат да се ваксинират на този етап, но може да го направят по-късно, ако желаят. „Нямаме настроения срещу ваксините в учителската общност, това показа и проучването“, коментира министър Красимир Вълчев.


image0 (9K)