Красимир Вълчев в Стара Загора: Работим за справедливо финансиране на образованието

Водачът на листата на Коалиция „ГЕРБ – СДС“ в Старозагорски избирателен район Красимир Вълчев, който е министър на образованието и науката и Лъчезар Борисов, министър на икономиката и кандидат за народен представител от управляващата партия, посетиха Астрономическата обсерватория „Юрий Гагарин“ в Стара Загора.

Директорът доц. д-р Алексей Стоевим показа базата, възстановена след пожара през 1994 г., която отново привлича интереса на все повече деца към природните науки.

Доц. Стоев разказа на кандидатите за народни представители за организираната през миналата година благотворителна инициатива за закупуване на звезден проектор за планетариума в Стара Загора, която успя да събере над 42 000 лв. Той подчерта, че благодарение на одобрения проект от Министерството на образованието и науката сеосигуряват още 150 000 лв. за каузата. Цялата сума, необходима да се възстанови планетариумът, заедно с нов звезден проектор, екран и купол, е около 220 000 лв.

„Планетариумът е средство да се покаже на широката аудитория огромният технологичен напредък на човечеството“, заяви доц. д-р Алексей Стоев.

„През последните 10 години възстановихме много извънучилищни дейности, закрити през 90-те години на миналия век. Финансираме ежегодно с близо 16 млн. лв. центровете за личностно развитие. 300 млн. осигуряваме за целодневно обучение, 25 млн. лева за дейностите по интереси. От 2017 г. Обсерваторията в Стара Загора, която е на изключително високо ниво, възстанови своето естествено място в системата на Министерството на образованието и науката. Бюджетът, който предоставяме всяка година, е в размер на 148 000 лв. Наш основен приоритет е образованието и работим за осигуряване на справедливо финансиране в тази сфера“ , каза водачът на листата Красимир Вълчев.

Той добави, че напълно заслужено правителството мотивира преподавателите и искрено вярва, че все повече млади хора ще се посветят на тази изключително важна професия.

Кандидатът за народен представител на ГЕРБ от Старозагорски избирателен район Лъчезар Борисов припомни, че в условията на пандемия България се присъедини към „чакалнята на еврозоната“ (валутно-курсовия механизъм ERM II). „Страната ни е една от най-финансово стабилните и по време на криза кредитният й рейтинг се повиши“, добави още Лъчезар Борисов.


image0 (9K)