Красимир Вълчев: Без грипни ваканции при скок на К-19 в училищата

Още през пролетта министерството на образованието е изготвило няколко плана за обучението на учениците по време на пандемия, но за съжаление в световен мащаб до момента се случват само отрицателните сценарии, което рефлектира и на обучението у нас. Това коментира министърът на образованието Красимир Вълчев в ефира на Нова телевизия.

„Далече по-трудно ще бъде през по-студените месеци, когато се смесят различните вируси. За момента имаме нормални стойности, заразените учители и ученици са пропорционални на броя на общо заразените в страната. Пада се 1 на 100 000 души средно дневно. Това показва и че учениците боледуват 2.5 пъти по-малко и в момента няма свръх стойности на базата на общия брой на заразените“, заяви министърът пред Нова телевизия.

Той се надява да не се стига до изцяло затваряне на училищата. „Ако има много случаи в някоя община или област, то тогава ще се минава изцяло на онлайн обучение. Надяваме се да не се достигат тези прагови стойности. Преди учебната година имахме няколко варианта, за да направим обучението безопасно. Спряхме се на два варианта – смесено и модела на не взаимодействие на паралелките, който всъщност избрахме“, каза Вълчев. Към момента 0.4% са карантинираните паралелки. Според него подаването на оставка на правителството няма да доведе до ползи, а има само негативна страна.

„Ако се подаде оставка сега, то изборите ще бъдат януари, което означава – два месеца преди редовните избори. Цената, която трябва да платим за това е да няма приета актуализация на бюджета. Както и да нямаме бюджет за следващата година, което означава че януари месец няма да стартират напълно обезпечени някои проекти и дейности, това ще засегне и образованието“, коментира Вълчев.

 


image0 (9K)