Кралят на Холандия работи почасово тайно?! Какво точно, разказва самият той

Холандският крал Вилем-Александър тайно пилотира пътнически самолети за разтуха. Това разкри самият той в интервю за „Де Телеграаф“, цитиран от Вести бг.

Естествено, монархът работи почасово за Кралските холандски авиолинии KLM. Два пъти в месеца в последните 21 години той тайно става помощник-пилот на кратки полети и на кратки разстояния за дъщерната компания „KLM Cityhopper”. Кралят е избрал това хоби, защото му позволява да забрави грижите си като държавен глава.

„Най-важното за мен е, че имам хоби, което изисква пълна концентрация“, заяви Вилем-Александър. „Имаш самолет, пътници, екипаж и носиш отговорност за тях. Не можеш да качиш във въздуха проблемите си от земята. Това за мен е най-отпускащото нещо на летенето“, допълва той.

Холандският крал пилотира от повече от 30 години, когато все още е студент. В края на 80-те управлява самолети като доброволец за медицинска организация в Кения.  Самоличността на краля е защитена в сегашната му работа за KLM. Заради мерките за сигурност след 11 септември 2001г. Пътниците нямат почти никакъв достъп до пилотската кабина. Като помощник-пилот той не е задължен да казва името си по звуковата уредба, а единствено да приветства пътниците „от името на капитана и екипажа“.

Вилем не е единствената кралска особа, която харесва летенето. Британският престолонаследник Принц Чарлс е квалифициран пилот, а двамата му синове Уилям и Хари са управлявали хеликоптери презсгодините си в армията. Султанът на Бруней Хасанал също е известен с това, че понякога влиза в пилотската кабина по време на държавни посещения.


image0 (9K)