Край на фалшивите технически прегледи

Всеки шофьор или кандидат-купувач може да направи проверка онлайн дали избраният автомобил има валиден технически преглед.

Това става на сайта на Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията в секцията за справки, пише в. „Телеграф“.

Услугата действа от години, но много от гражданите не са наясно, че тя съществува. За целта трябва само да се въведе регистрационният номер на возилото и номерът на стикера, залепен на предното стъкло.

„Целта е удобство, ако удостоверението за преглед не е във вас, може да си направите справката през сайта“, обясняват от „Автомобилна администрация.

Източници разкриват, че шофьори, които с години не са си плащали данъците на колите и не могат да минат преглед, си поръчват фалшиви стикери. Дори изпълнението на ментето да е изключително професионално, измамата също може да бъде изловена, ако бъде въведен номерът на запаления стикер и този на автомобила. Водачите трябва да са наясно, че от новата година вече няма да могат да минат технически преглед и ако имат неплатена глоба за шофиране без винетка. Наказанието да не можеш да минеш проверка за изправността на возилото ще важи до момента, в който водачът погаси задължението си.

Междувременно от Пътна полиция предупреждават, че на 1 януари се очаква засилен трафик към столицата.


image0 (9K)