Край на мерките ли? Нищо подобно. Но на много места вече се говори за хоризонт

Директорът на програмата за извънредни здравни ситуации на СЗО доктор Майкъл Райън (вляво) и директорът на СЗО Тедрос Гебрейесус (в средата). Снимката е архивна.

Страните, които искат да отменят ограничителните си мерки за коронавируса, трябва да го правят постепенно, предупреди директорът на програмата за извънредни здравни ситуации на Световната здравна организация (СЗО) доктор Майкъл Райън.

Според Райън ограниченията не бива да се отменят едновременно във всички страни, а във всяка отделна страна те трябва да отпадат стъпка по стъпка, успоредно с анализ на данните и укрепване на здравните системи за избягване на появата на нови случаи.

Трябва да има готови системи за засичане на случаи, за проследяване на контакти, за карантиниране на възможни заразени и за масово тестване, каза още той, цитиран от БТА.

На 30 януари 2020 г. СЗО обяви COVID-19 за глобална заплаха, а та 11 март прие, че става дума за пандемия. В повечето европейски страни бяха въведени строги мерки, ограничаващи физическия контакт между хората – в това число бяха затворени училища и университети, магазини, ресторанти и хотели. Настъпването на болестта бързо превзема целия свят, както се вижда на тази карта в реално време.

До този момент учените не са единодушни в прогнозите си колко време може да продължи епидемията. Споменават се толкова противоречиви очаквания, каквито са сроковете от няколко седмици до година и половина.

Предупреждението, което СЗО отправи във вторник, идва на фона на съобщенията от няколко държави, които са готови да облекчат мерките срещу коронавируса. Часове по-рано Дания съобщи, че на 15 април в страната ще бъдат наново отворени яслите и детските градини. За начало в клас ще се върнат и учениците от 1 до 5 клас.

“Това е първата предпазлива фаза на завръщането ни към нормалното функциониране”, каза в телевизионно обръщение в понеделник вечерта премиерката Мете Фредериксен. Тя посочи, че много от мерките ще останат в сила още месеци.

Дания беше сред първите страни, наложили строги мерки за спирането на епидемията. В страната има близо 5000 случая на коронавирус, а 200 души починаха, посочва ДПА.

Ден по-рано Австрия обяви, че ще започне да облекчава стриктните мерки след Великден, който католиците ще отбележат в неделя. Канцлерът Себастиян Курц заяви, че малките магазини и магазините за градинарство и строителство ще могат да отворят след 14 април, като спазват стриктни хигиенни стандарти. Гражданите обаче ще се придвижват с ограничения до края на месеца, а училищата ще останат затворени до средата на май.

В Австрия има 12 000 души с COVID-19, а над 200 души са починали. Карантината, която страната въведе преди три седмици, доведе до значително намаляване на новите случаи, отбелязва Ройтерс.

Германия, на свой ред, опроверга агенция Ройтерс, която беше съобщила за отпускане на мерките от 19 април и дори за официален документ, който предвижда коя мярка кога ще отпадне. Канцлерът Ангела Меркел заяви, че нито е възможно да се посочи точна дата, нито има основание да се говори за трайна тенденция към отмяна на мерките. Тя посочи, че засега страната е на етап, на който много предпазливо може да се говори единствено за спад на темпа, с който се регистрират новите заразени. Меркел призова германците все така стриктно да спазват ограниченията, включително и на Великден.

До вторник следобед в Германия имаше 103 000 души с коронавирус и над 1800 починали, както показва тази карта на света, където данните се обновяват в реално време.

Докато някои страни обмислят излизането от кризата в една несигурна и непрогнозируема обстановка, други държави, обратното, тепърва навлизат в полето на тежките рестрикции. Швеция, която до този момент беше въвела значително по-меки мерки в сравнение с останалите европейски държави, в понеделник за първи път заговори за предоставянето на повече права на изпълнителната власт, включително правото да затваря летища и железопътни гари без съгласието на парламента, в борбата с разпространението на коронавируса. За това намерение съобщи министърката на здравеопазването и социалните въпроси Лена Халенгрен, цитирана от Ройтерс.

В момента шведите все още могат да посещават фитнес зали, да се хранят в ресторанти, а училищата и университетите са отворени. В Швеция има 7700 души с коронавирус, а близо 600 са починали.

Източник: www.svobodnaevropa.bg Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036. 


image0 (9K)