Крадец изхвърлил картини на Пикасо за милиони долари на боклука

Съучастник в един от най-големите обири на картини в последните години призна, че е изхвърлил творби на Пикасо и още четирима творци на модерното изкуство в кофа за боклук, предава „Гардиън“.
През 2010 г. от Музея на модерното изкуство в Париж са откраднати пет картини на стойност 100 милиона долара, които така и не са намерени, пише offnews.bg
Йонатан Бирн е смятан за съучастник на известния с акробатичните си кражби Веран Томич, по-известен с псевдонима си Спайдърмен, който е основен заподозрян по престъплението.

[ad id=“225664″]

„Изхвърлих ги на боклука“, казва през сълзи Бирн, „това е най-голямата грешка, която съм допускал“.
Въпреки емоционалното признание, съдиите не вярват, че произведенията на изкуството са изхвърлени. Разследващите определят Бирн като „твърде умен“, за да направи подобно нещо.

[ad id=“255238″]

На 20 май 2010 г. в сградата на Музея на модерното изкуство в Париж е проникнато по начин, наподобяващ филмов сценарий. Властите подозират, че именно Томич е влезнал през прозорец на музея в малките часове на нощта без да го счупи, после нарязва катинара на металната решетка пред него, което му позволява да се движи из музея без подозрението на пазачите.
В дома на Томич са намерени маска, очила и ръкавици.


image0 (9K)