КПП-тата падат на Гергьовден! Отварят градините на заведенията

Три мерки ще паднат от днес – обучението на транспортните школи, индивидуалния спорт и откритите пространства на заведенията. Това съобщи премиерът Бойко Борисов на брифинг в Министерския съвет.

В следобеда на 6 май може да се махнат КПП-тата, каза премиерът.Той обясни, че мярката се взима след няколко дни, защото го е страх преди това народът да не тръгне на път.

„Щабът има абсолютно единомислие относно КПП-тата. Считаме, че те изиграха много важна роля. Считам, че някъде следобеда на Гергьовден може да отпаднат. Страх ме е, че ако го направим днес стотици хиляди ще се изнесат към малките градове“, коментира премиерът“

Относно извънредното положение, ще имаме още утре проектозакон, с който може да останат мерките след 13 май без то да се удължава.

„Искам да благодаря на всички, които спазваха мерките, защото благодарение на тях имаме толкова ниска заболеваемостта”. При школите ще се работи с маски и дезинфектанти. Теорията по интернет или дистанционно, ако е възможно“, каза премиерът.

„От днес планините работят. Дай боже да работят така както искаме. Всички зелени хора природозащитници, доброволци самите ние, които обичаме планината, да я ползваме днес и да спазваме мерките, защото ние се ръководим от едно нещо – броя на заболяването и вълна починалите да не се вдигне. Това се прави за по-добро здраве и психично състояния, нито една от тези мерки не са икономическа или финансови, а са полза на здравето”, каза Борисов. Той допълни, че индивидуалните спортове на открито, може само може да подобри здравето.

„Лично професор Мутафчийски настоява и за плувните басейни при спазване на мерките. Професор Кантарджиев обясни че те са с дезинфектанти вътре с хлор и не би трябвало да има проблем. За заведенията, които имат тераси на открито. По тази тема трябва много ясни правила. Вече го има и в други държави дали на 10 квадрата четири човека, дали ако е семейство на една маса. Това допълнително ще бъде описано, за да могат хората да го изпълнява и всяко едно от тези неща важи до момента до който се спазва”, каза премиерът.


image0 (9K)