Коя ще бъде първата жилищна сграда в Стара Загора, която е санирана по Националната програма за енергийна ефективност

Първата жилищна сграда в Стара Загора, която е санирана по Националната програма за енергийна ефективност, ще бъде завършена до края на месеца. Това съобщи секретарят на общината Делян Иванов, цитиран от „Дарик“.

„Към края на месеца очакваме 6 от сградите да бъдат завършени. Първата от тях е на улица „Ген. Гурко“ 100. Там собствениците първи подадоха документи. Вече почти не се усеща притеснение както в началото. Има единични случаи, но хората ходят и питат. Вече се убедиха, че Програмата е такава, каквато е обявена. Интересът към нея е засилен“, коментира пред „Дарик“ Делян Иванов.

До момента са подадени 179 заявления за регистрация на Сдружения на собствениците. От тях 170 са регистрирани. Заявленията за интерес и финансова помощ са 152. Подписани са 128 договора с кмета. Всички те са изпратени за одобрение и към момента одобрените сгради са 75.

На 70 сгради е изпълнено енергийно и конструктивно обследване. Обществени поръчки са обявени за 55 сгради. 31 сгради са възложени и по тях работата е започнала.

В момента по Програмата може да се кандидатства и за монолитни сгради. Засега заявленията са за малки жилищни кооперации. Изискванията са те да са поне на три етажа и минимум с по шест апартамента, допълни Делян Иванов.

dariknews.bg


image0 (9K)