Коя е най-мързеливата страна на света?

Ако сте се чудили коя е най-мързеливата държава в света, учени от САЩ вече могат да ви дадат отговор.

Изследователи от Станфордския университет анализираха огромно количество данни от смартфоните на 700 000 души, които показват средната активност за различни региони по света, предава Би Би Си.

Оказва се, че жителите на Хонконг са най-активни, като изминават средно по 6 880 крачки всеки ден, което се равнява на 6 км разстояние. От друга страна, в Индонезия са най-мързеливи, като минават само по 3 513 стъпки, изчислил екипът от Станфорд. Британците минават по 5 444 стъпки на ден, по-малко от 5 км, а американците – само 4 774, показва проучването, публикувано в сп. Nature.

Българите правят по около 5 000 крачки на ден, показва графиката по данните от изследването, публикувана в Би Би Си.

[ad id=“226585″]

Екипът от Станфорд анализирал анонимните данни на 700 000 души от 46 държави за общо 68 милиона дни. Те били събрани от акселерометъра Argus – приложение за наблюдение на движението на човека, което много хора качват на смартфоните си. Установено било, че средно населението на Земята прави по 4961 стъпки дневно – 4 километра.

„Изследването е 1000 пъти по-голямо от което и да е предишно проучване на движението на човека“, обобщава Скот Делп, професор по биоинженерство и член на екипа от Станфорд. Новото изследване включва много повече държави и хора, както и следи движението в развитие.

Колко се движат хората в някои от другите държави?

Неравенство в подвижността

Резултатите от изследването дават важни сведения, които могат за послужат за подобряване на общественото здраве в съответната държава. Оказва се, че средният брой на стъпките, които извървяват дневно хората от дадена страна, е по-малко важен за нивата на затлъстяването, обясняват изследователите от екипа.

Главният критерий е т.нар. неравенство на подвижността – също като неравенството по богатство. В случая говорим не за разликите между богати и бедни, а между хора в добра форма и такива, които мързелуват. Колкото е по-голямо неравенството на подвижността в една държава, толкова по-високи са нивата на затлъстяване, обясняват изследователите. Така например, Швеция има една от най-малките разлики между групите на активните и на мързеливците и в резултат на това има едно от най-ниските нива на затлъстяване в света, коментира изследователят Тим Алтоф. От друга страна, САЩ и Мексико имат доста подобни показатели за направени стъпки на населението на дневна база, но в САЩ неравенството по отношение на подвижността на населението е по-голяма.

[ad id=“225664″]

Разликите жени – мъже

Изследователите от екипа установили, че мобилното неравенство до голяма степен се обуславя от разликите жени – мъже. В държави като Япония, където има ниски нива на затлъстяване и на неравенство на мобилността, жените и мъжете се изравняват до голяма степен в своята физическа активност.

В страни с голямо мобилно неравенство обаче като САЩ и Саудитска Арабия, жените са значително по-малко физически активни от мъжете. Когато неравенството по отношение на активността е най-голямо, активността на жените спада много по-драматично от тази на мъжете. По този начин затлъстяването се разпространява много повече сред жените, отколкото сред мъжете, обясняват изследователите от Станфорд.

Източник: Credoweb


image0 (9K)