Кощунство! Германец вилня със спрей в столичния храм „Ал. Невски“, крещя, че е Божият син

Пиян германец вилня със спрей в храм „Св. Александър Невски”. Той надраскал северната стена на катедралата и щял да извърши още куп поразии, но бил спрян от свещеника и клисаря.

Екшънът се разиграл малко преди 18 часа в сряда, когато в храма не е имало много посетители. Сигналът за вандалската постъпка е подаден от очевидци на телефон 112, научи TraficNews.

41-годишният германец Гиезе Свен видимо не е бил адекватен и е лъхал на алкохол, твърдят свидетели на инцидента.

„В храма имаше хористи, когато чухме, че някой крещи на английски с германски акцент: „Аз съм Синът Божий!”, разказа протойерей Антони Милушев, който е свещеник в храма.

„Видях, че това е добре сложено момче, с татуировки, беше се събул бос. Помолих го да пази тишина. Той обаче отговори: „Аз съм в своя дом!”

След това извади спрей и започна да драска по северната стена. Веднага тръгнах към него и успях да му избия спрея от ръката. Добре, че там беше и клисарят, който ми помогна да го изведем навън, където заради протестите имаше три патрулки. Мъжът миришеше на алкохол”, разказа още отец Антоний пред TraficNews.

Когато полицаите му поискали документите, станало ясно, че е германец. „Навън си съблече и фланелката, показа ми татусите. Мисля, че освен пиян, беше и луд”, допълни протойереят.

Свен е задържан за 24 часа от полицията.

А клисарят побързал да изтрие драсканиците от стената с кореселин. „Изчистено е, но святото място беше осквернено. Затова сутринта поръсих със светена вода”, обясни свещеник Антоний.

Той не смее да си помисли какво би се случило, ако не е бил в храма, докато се е извършвал вандалският акт.

„Това не е първи случай, когато в катедралата се случват подобни инциденти. Тук идват всякакви хора, туристи, луди, пияни. Често се случва да крещят.

Преди години точно преди литургия мъж за малко да влезе в олтара – едва го спряхме. Изхвърли си портмонето – също беше пиян и луд. След време дойде смирен при отец Костадин да си търси документите – нищо не си спомнял, явно е бил в афект и хапчетата са помогнали.

Случвало ми се е и пиян българин да извади пистолет в храма – беше „Макаров”, започна да го зарежда пред мен. С отец Костадин постоянно сме нащрек”, разказва още отец Антоний.

В катедралата няма постоянна охрана, за нея отговаря общинска полиция. Но при подобни инциденти, докато се подаде сигнал и униформените дойдат, вече може да е късно и те само да констатират щетата.

От храма отдавна настояват за постоянна охрана, каквато има в Руската църква, например. „Там преди идваха джебчийки, имаше опити за кражби. Но сега, когато знаят, че храмът се пази, опитите престанаха”, казва свещеникът.

Защо катедралата “Св. Александър Невски”, която е светиня на вярата и един от символите на София, е оставена на произвола и трябва ли свещениците и клисарите да влизат в ръкопашни схватки с луди и пияни, за да опазят светинята от вандализъм и всякакви посегателства?

TrafficNews ще потърси отговор от Столична община и другите отговорни институции.


image0 (9K)