Костов трепери от страх заради смразяващите тайни за срещите му с Косьо Самоковеца!

Освен от мащабното прокурорско разследване на мафиотската приватизация, нейният идеолог Иван Костов трепери и от още нещо – тайните му срещи с един подземен герой. Константин Димитров-Самоковеца!

Същият този Косьо, който от портиер в хотел на Боровец се превърна в главатар на контрабандните канали по време на премиерския мандат на Костов. В оперативните служби за сигурност е запазена обемна информация за нерегламентираните контакти между тогавашния министър председател и знаковия представител на ъндърграунда.

„Самоковеца се издигна в черния бизнес с подкрепата и мълчаливото съгласие на кабинета „Костов“. Никой не може да стане лидер в тази сфера без политическа протекция от най-високо държавно ниво“, е подчертал пред БЛИЦ антимафиот с богат опит. Друг източник от бурните политически процеси, съпътствали криминалното раздържавяване, твърди, че ползващият се с безграничното доверие на Костов – генерал Атанас Атанасов също таи спомени от изключително любопитни срещи на неговия началник.

Едва ли е случайно обстоятелството, че именно Атанасов се е озовал първи на местопроизшествието на разклона за Зоологическата градина, където по друг престъпен бос Поли Пантев бе открит огън с гранатомет на 20 юли 2000 г.

Още по-странното е, че по това време Атанасов е директор на Национална служба Сигурност и има функции на контраразузнавач, а не не полицай, прокурор или следовател.

„Всички служби в този период отлично знаеха за какво става въпрос. Но тогава държавата функционираше по този начин. Костов действаше авторитарно, а Атанасов ръководеше политическата му полиция“, категоричен е друг очевидец на Прехода, който е заемал ръководен държавен пост. С разстрелите на Самоковеца и Пантев техните покровители си мислят, че двамата са отнесли свидетелствата от срещите си с политици в хладните гробове. Това, обаче е илюзия. А, Костов си дава сметка, че спомените съвсем скоро могат да оживеят и да го превърнат от милионер в затворник. Именно затова трепери…

Ивайло КРАЧУНОВ, blitz.bg


image0 (9K)