Костов: Преподаването на носталгия по комунизма заплашва да върне комунизма

Борбата с хибридната война, която се води срещу България и не само, трябва да се води от Министерството на отбраната. Тази теза разви бившият премиер Иван Костов на конференцията „Секторът на отбраната на Република България – мъчителен преход от посткомунистически към евроатлантически модел на развитие“, пише „Дневник“.

[ad id=“225664″]

Според Костов хибридната война, която се води от Москва, нанесла много щети и това е станало ясно със закъснение.

„Тези два свята (НАТО/Брюксел и Москва) са в тежък конфликт, който ние се правим, че не забелязваме. Този конфликт е много тежък, свързан е с нарушаване на международното право, с окупиране на чужди територии. Той се изразява в една хибридна агресия“, заяви още Костов.

Той смята, че това е задача на отбраната на страната, защото „когато хибридната война постигне своите цели, българското общество се разколебава в своите ценности и започва да вижда чужди ценности, на които започва да служи“. Когато хората започват да споделят такива нагласи, се променя управлението, защото то прави това, което искат хората, каза Костов. Той добави, че Константинопол е паднал, защото защитниците му са се разколебали.

[ad id=“263680″]

„Преходът е мъчителен, защото не само този сектор, а и цялото българско общество, политическата прослойка и цели държавни институции не са направили своя окончателен избор между два съвсем различни свята“, смята Иван Костов.

„Комунизмът отново ще почука на вратата, ако в училище се преподава носталгия по комунизма. Ако зрелостниците не знаят, че имат европейска идентичност, ако преподаватели влизат в аудиторията на Военната академия с разказ за това как НАТО и ЕС ще се разпаднат, България няма да има никакви офицери“, каза още бившият премиер.

[ad id=“236993″]

„Ако европейските и атлантическите ценности нямат своите бранители, тази среда на демокрация и конкурентна пазарна икономика просто няма да я има, това трябва да е ясно. Тези неща се бранят, те се защитават, на първо място с хора, след това с техника, технологии и т.н.“, смята Иван Костов.

„Хибридната война е едно много добро средство, тя пести от самолета и танка“, коментира и бившият министър на отбраната и дипломат Бойко Ноев.

Според Костов една от причините за досегашните провали на големите инвестиционни проекти в отбраната като тези за купуване на изтребител и строителството на нови кораби е, че няма програма на управление.

„Такива огромни инвестиционни средства се управляват от специални институции. Ние сме показали като държава колко сме слаби в управлението на проекти с големи инвестиции – вижте „Белене“, каза Костов. Друга причина според него е корупцията.

[ad id=“236999″]

Конференцията беше организирана от Съюза на офицерите от резерва „Атлантик“, Атлантическия съвет на България и Център за изследване на националната сигурност и отбрана – БАН.


image0 (9K)