Косовският президент Хашим Тачи ще представлява страната си на срещата на върха в София

Косовският президент е получил специална покана от председателя на Съвета на ЕС Доналд Туск, председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и българския премиер Бойко Борисов

[ad id=“225664″]

Президентът на Косово Хашим Точи ще представлява страната на срещата на върха Европейски съюз – Западни Балкани, която ще се проведе на 17 май в София, пише базираното в Прищина албанско електронно издание Gazeta Express, цитирано от „Фокус“.

По-рано Тачи получи покана от Европейския съюз и България, която председателства Съвета на Европейския съюз, подписана от председателя на Съвета Доналд Туск, председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и българския премиер Бойко Борисов. Преди това излезе информация, че Косово ще бъде представлявано на срещата от премиера на страната Рамуш Харадинай, пише изданието, но Авни Арифи, съветник на министър-председателя на Косово, заяви пред онлайн медията lajmi.net, че той ще присъства само на срещата на върха във Виена, която се смята за продължение на срещата в София. Според съветника на премиера, Тачи е предпочетен заради водещата си роля в диалога Белград – Прищина.

[ad id=“263680″]

Gazeta Express коментира, че Испания, която първоначално се противопостави на участието на Косово в срещата на върха, а премиерът Мариано Рахой заплаши да я бойкотира, ако на нея присъства косовският президент Хашим Тачи, се е отказала от тези си планове. Другите европейски страни, непризнаващи Косово, също са се съгласили да участват на срещата на върха в София.

Преди няколко седмици се появиха съобщения, че Румъния, Кипър и Испания отказват да присъстват на срещата на високо равнище ЕС – Западни Балкани, планирана за 17 май в София, защото не искат да седнат на една и съща маса с косовския представител.

[ad id=“236993″]

Общо пет страни членки на ЕС, не признават независимостта на Косово – Румъния, Кипър, Гърция, Испания и Словакия.


image0 (9K)