Космически кораб, пилотиран от китайски космонавти, беше изстрелян успешно

 Китай отбеляза ново космическо постижение, изстрелвайки успешно пилотиран  кораб.

„Шънчжоу 11” излетя в 02:30 часа българско време с ракетата-носител „Чанджен 2F” („Великият поход – 2F”), предаде БГНЕС. Китайският кораб с двамата тайконавти ( космонавти на китайски) се насочи към космическата лаборатория „Тянгун-2“, която бе изведена преди месец в орбита. „Шънджоу” е серия космически кораби на Китай, с които бе поставено началото на китайската програма за пилотирани полети в космическото пространство. Първият китайски космонавт летя на 15 октомври 2003 год. Работата по създаването на „Шънджоу” започва през 1992 година под името „Проект 921-1“.

Изстрелването, което се състоя в неделя, бе предавано пряко по Централната телевизия на Китай (CCTV).Китайските космонавти ще проведат научни експерименти, включително за влиянието на безтегловността върху собствените си тела, както и отглеждането на растения в условията на микрогравитация.

Космонавтите ще останат на орбита около месец, а космическият модул „Тянгун“ ще продължи да работи в безпилотен режим около година. Той е част от плановете за изграждане на първата постоянна орбитална космическа станция на Китай.

Източник: https://www.actualno.com/


image0 (9K)