Коронясването на Царица Роза 2019 в Казанлък – бяло, пречистено, изкъпано от дъжда и дъхав на трендафили

С красив спектакъл на централния площад „Севтополис“ тази вечер в Казанлък се проведе ритуалът по коронясване на царица Роза 2019 Вероника Кънева. На сцената тя бе придружена от двете й подгласнички Стела Владева и Кристияна Митева.

Короната на Вероника Кънева предаде Царица Роза 2018 Михаела Хаджиева: „Аз носих короната с отговорност и с достойнство представях славата на Казанлък пред цял свят. За мен е чест да предам символа на властта на Долината на розите и да благословя новата й владетелка.“, каза Царица Роза 2018 към своята наследница, преди да я короняса. „116 години ни делят от първия Празник на розата. Като наследници на създателите на този празник ние имаме историческата привилегия да го предадем на поколенията“, приветства присъстващите Вероника Кънева. „Аз съм избраната да бъда посланик на града и да разнасям славата му по света. Искам да пожелая на всички съграждани и гости на нашия прекрасен град много здраве, останете с аромата на розата винаги и носете спомена за нашия град в сърцата си!“, каза в поздрава си Царица Роза 2019.

„Сега видях Долината, истински, от край до край: ореховите градини, белите пътища, Тунджа и всичкото това поле, окъпано от светлина, насред които е градът – бял, пречистен, празничен, изкъпан от дъжда и дъхав на трендафили.“, приветства присъстващите на празника Кметът на Казанлък Галина Стоянова, която цитира Почетния гражданин на Казанлък Петър Константинов с описание от 1985 година. “Днес Долината на розите и нашият Казанлък са още по – красиви и богати на трендафили, на талантливи хора, на много природа и красота в очакване на своите 116-ти Празници на розата.“, каза Галина Стоянова. Кметът на Казанлък пристъпи към ритуала по връчване на Ключа на града на неговата нова владетелка и символично му предаване в ръцете на 51–та Царица Роза с пожеланието: „Освен да обича и съхранява Долината, да я прославя в далечните и близки друмища на България и света. За да има Казанлък, да е честит и за неговата слава!“.

На церемонията по коронясването присъстваха Негово Високопреосвещенство Старозагорски митрополит Киприан, който от днес вече е Почетен гражданин на родния си град, кметът на Бургас Димитър Николов, председателят на Общински съвет – Казанлък Николай Златанов, общинското ръководство и общински съветници, Почетни граждани на Казанлък през годините, вписаните днес в Почетната книга Мария Стоянова и Веселин Шивачев, делегации от побратимени на Казанлък чуждестранни градове.

В дъждовната вечер, като пожелание да върви по вода на 116-тите Празници на Розата, казанлъчани се насладиха на красив спектакъл с Танцова формация „Елика“ и струнен квартет „Интро“, озарени с богато фойервек шоу.

 


image0 (9K)