Коронавирусът вече официално е пандемия!

Световната здравна организация (СЗО) смята, че настоящото огнище в света на заболяване, причинено от нов тип коронавирус, е пандемия. Това обяви на брифинг в Женева генералният директор на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус. „Заключихме, че болестта COVID-19 може да се разглежда като пандемия“, каза той. Ръководителят на СЗО припомни, че настоящото огнище е първата пандемия, причинена от коронавирус, съобщават световните агенции.

Преди това СЗО разглеждаше огнището на болестта като епидемия с множество огнища. Ръководителят на СЗО изрази загриженост относно „тревожното ниво на разпространение и тежестта на заболяването, както и бездействието“. Той припомни, че в момента болестта се е разпространила в 114 страни, като заразените са над 118 хил. души.

Генералният директор на СЗО предупреди, че думата „пандемия“ не трябва да се използва „невнимателно“. „Ако се използва неправилно, това ще доведе до страх или неоправдано съгласие, че битката е загубена. Това ще доведе до ненужни страдания и смърт“, заяви още той.

Характеризирането на настоящата епидемия като пандемия „не променя нищо в оценката на СЗО за заплахата от вируса“ и не води до промяна в нейната дейност, както и до задачите, пред които страните са изправени в борбата с инфекцията, подчерта той.

 


image0 (9K)