Коронавирусът вече и във Великобритания, Италия ще обяви извънредно положение

Двама пациенти от едно и също семейство са заразени с китайския коронавирус, потвърдиха британските власти. Съобщението означава, че вече има заболели в четирите най-големи европейски икономики и най-населени държави на континента, предаде „Ройтерс“.

Лондон добави, че на двамата се оказват специални медицински грижи, а здравната система вече работи, за да установи с колко души са били в контакт и кои са те, „за да се предотврати по-нататъшното разпространение“ на заразата.

„От вчера, служителите на Здравната служба на Англия извършват разширено наблюдение на полетите от град Ухан и всички пътници на директните полети от Китай ще получат информация, за това какво да правят, ако се разболеят“, добави министърът.

Според него ръководителят на английските здравни служби, проф. Крис Уити, поддържа връзка с международните ескперти и своите колеги, за да наблюдават ситуацията.

Общо 14 души са били изследвани за в Обединеното кралство за новия коронавирус, с който вече са заразени повече от 800 души в централната част на Китай, и който се разпространява вече и в други страни, включително САЩ и Япония, пише британското издание The Independent.

Малко след това в. „Кориере дела сера“ и „Ройтерс“, като цитираха изявление на правителството, съобщиха, че ще бъде обявено извънредно положение.

Снощи италианският премиер Джузепе Конте обяви първите два потвърдени случая на заразяване с коронавируса в страната и преустановяването на всички полети от и до Китай. Става въпрос за двама китайски туристи, пристигнали в Италия преди няколко дни и вече поставени в изолация в център за инфекциозни болести в Рим. Конте отбеляза, че доколкото му е известно, Италия е първата европейска страна, която е решила да преустанови полетите от и до Китай.

Германските здравни власти съобщиха за пети случай на заразяване с коронавируса. Болният е служител на фирмата в Бавария, където вече са установени предишните четири случая. Берлин междувременно обяви, че военнотранспортен самолет излита от Китай скоро, за да бъдат евакуирани над 100 германски граждани от там. Никой от тях не е заразен, но решението е предпазна мярка.

Снощи бе обявена ситуация на глобална заплаха от Световната здравна организация (СЗО), след като имаше случаи на вируса в 18 държави (19 – с Великобритания). Най-малко 213 души са починали, а 10 хил. души са заболели в Китай.

По-рано Китай забрани всички полети, включително международни извън град Ухан – епицентърът на огнището на вируса. Друг град, близо до него – Хуанган, също е под карантина, като се появи информация, че са били затворени и още осем други градове в провинция Хубей.

Според СЗО, починалите от вируса са били хора, „които са имали съществуващи заболявания, като хипертония, диабет или сърдечно-съдови заболявания“. Те също така заявиха, че не препоръчват по-сериозни ограничения върху пътуването и търговията заради вируса на този етап.

Според Ханкок обаче броят на случаите на починали и заразени с новия вирус „вероятно е по-висок от потвърдения засега“, заради много бързо развиващата се ситуация. Той заяви пред депутатите, че случаи на заболяването са били регистрирани и в Тайланд, Япония, Южна Корея и САЩ. Според министъра „повечето“ засегнати са изпитали симптоми като настинка и дихателни проблеми.

 


image0 (9K)