Коронавирусът бил в Италия още през декември

Следи от коронавирус имало в канализационните мрежи на два италиански града още през декември. Това твърдят учени от Националния здравен институт. Според тях водата в Милано и Торино съдържала генетичен материал от вируса още на 18-ти декември – повече от месец преди първия регистриран случай.

В проучването си италианските учени са изследвали 40 проби от пречиствателните станции в северната част на страната, взети в периода октомври 2019 – февруари 2020. Пробите от октомври и ноември не показват наличие на Ковид-19, предава ВВС.

Припомняме, че Китай съобщи за първите си болни в края на месец декември. Първата положителна проба в Италия е от средата на февруари.

Само преди месец Франция също доказа, че вирусът е бил в страната много по-рано. При повторно изследване на проби от пациенти с бронхопневмония се оказа, че пациент, от когото е взет материал на 27 декември, е боледувал от Ковид-19. Мъжът е в добро състояние и се е възстановил напълно.

Междувременно в Барселона бяха намерени следи от вируса от средата на януари. Първият случай в града бе регистриран 40 дни по-късно.


image0 (9K)