Корнелия Нинова: Ще разтрогнем концесията за „Летище София“

Концесията за „Летище София“ е застраховка за старините на управляващите, ще я разтрогнем, ако народът ни се довери. Toва каза председателят на БСП Корнелия Нинова, която прочете декларация от името на групата от трибуната на Народното събрание, предаде „Фокус“.

[ad id=“225664″]

„Застраховка за старините на управляващите днес е концесията на „Летище София“.

Къде сте, колеги? Къде сте в политиката – това е големият въпрос. Защо мълчите за тази концесия? Отговорът е прост – защото сте във властта. Но предупреждаваме – не го правете. И отсега казваме, ако българският народ ни даде доверието си, ще разтрогнем тази сделка. Знаем какви капани залагате“, коментира Нинова.

Тя обясни, че според договора по сделката, ако концесионерът спре да изпълнява задълженията си и летището пожелае да прекрати договора, то държавата ще трябва да му плати огромно обезщетение.

„Освен това

въпросът касае българите и техния национален интерес.

Нека се обединим заедно срещу ограбването на държавата и ключови обекти за държавната сигурност да останат в държавата. Въпросът не е една партия да стане, а друга да седне във властта. Въпросът е да сменим модела. Затова призовавам да мислим преди всичко за България“, коментира Нинова.

„Здравната реформа не е реформа, това е здравен геноцид“, обяви още Нинова.

„1 октомври е обявен за международен ден на възрастните хора. В този ден отдаваме уважението си към хората от третата възраст и приноса им към изграждането на нашето общество. Честит да е празникът ви. Но го казвам с уважение, но и с тъга и с извинение, че днес 1,5 млн. пенсионери живеят на прага на бедността. Обръщам се към управляващите с укор, че отхвърлиха Закона за възрастните хора и че отхвърлиха искането ни за преизчисляване на всички стари пенсии. В същото време се предлага

реформа в здравната система, според която трябва да се плащат 12 лв. допълнително

застраховка. Защо държавата и днес не плаща дължимите осигуровки за пенсионерите? Кога ще върнете онези 1,5 млрд. лв., които Симеон Дянков взе от Здравната каса?“, коментира Нинова.

Тя посочи, че вместо това управляващите са натоварили българските граждани допълнително.

[ad id=“263680″]

Нинова припомни, че от 1 юли се увеличиха токът и цената на водата. „Освен това

КЕВР е решила да увеличи и цената на природния газ с 14% от 1 октомври.

Как ще се отрази това на живота на българите? На цените това ще се отрази с ценови шок. Освен обещаните 300 лв. минимална пенсия от „Обединени патриоти, тя ще се увеличи догодина с между 2 и 5 лв. Забрави се обещанието на управляващите, че няма да вдигнат данъци и осигуровки – ето това е нашата държава“, обясни Нинова.

Председателят на БСП запита още защо управляващите не правят нищо, за да предоговорят с „Газпром“ цената на природния газ, а позволяват тя да скочи с 14% от 1 ктомври.

Тя засегна и темата за продажбата на

ЧЕЗ и излизането на дневен ред отново на кандидатката да я купи Гинка Върбакова.

Нинова за пореден път призова държавата да се намеси.

„Г-жа Върбакова и нейните покровители ще вземат от вашите доходи, за да си напълнят джобовете“, предупреди соцлидерката. Тя щяла да признае, че властта е загрижена, само ако премиерът Бойко Борисов и кабинетът излязат и заявят, че държавата има желание да участва в сделката.

[ad id=“236993″]

„Тогава ще разберем, че сте искрени и загрижени за съдбата на 3 млн. души“, каза Корнелия Нинова.


image0 (9K)