Корнелия Нинова: Напускането на Жельо Бойчев е брилянтен пример за почтеност

Корнелия Нинова отговаря на въпроси на Илиана Беновска на пресконференция от 28 юни 2018 г.

 [ad id=“225664″]

Илиана Беновска: Като искате оставката на Иван Иванов, г-жо Нинова, кого виждате като подходящ да заеме тази длъжност, било то ваш представител или представител на ГЕРБ и управляващото мнозинство, за да е убедително несъответствието, което изтъквате на Иван Иванов, меко казано, в тази комисия. Втори въпрос, не обръщате ли сега срещу Иван Иванов атаката по линия на ЧЕЗ, за да може да потушим говоренето около подаването на оставката на Жельо Бойчев, защото се говори, че той си подава оставката, защото Вие сте му потърсили отговорност, че не се е справил с комисията, която беше в парламента да разобличи сделката с ЧЕЗ. Трето, изреждате тук разни интереси, споменавате името на Бойко Борисов и не се доизказвате, казвате „покровители”, може ли да бъдете малко по-конкретна? И един въпрос извън темата, как ще коментирате назначението на президента Радев на нов член на СЕМ, без никакъв конкурс, бивша продуцентка, няма да я квалифицирам като приятелка на неговия главен секретар Иво Христов? Ще се възпротивите ли, че това може би не е най-квалифицираното предложение?

Корнелия Нинова: Не сме обсъждали и не предлагаме заместник на Иван Иванов. Искаме да си понесе отговорността за това, което направи и за отказа да изпълни закона и да прикрие сделката ЧЕЗ. Това първо. Не искаме да потушаваме никакви скандали или говорене за оставката на Жельо Бойчев, дадохме Ви доказателство за това. Днес се изправихме пред вас и както чухте и от Жельо Бойчев нито има проблеми с ръководството, нито му е оказван натиск, нито е подлаган на критика за комисията за ЧЕЗ. Напротив, винаги сме казвали, че комисията по ЧЕЗ свърши много работа. ГЕРБ я подлагаха на критика, нещо сте се объркали. Трето, както и досега не се месим в президентските дела.

Илиана Беновска: Не отговорихте за „покровителите” на Иван Иванов!

[ad id=“263680″]

Корнелия Нинова: Не съм приключила, ще Ви отговоря! Сто пъти, ако трябва ще го кажем и сто и първи път – президентът Радев е издигнат, избиран с работата на БСП, с подкрепата на БСП, но е президент на всички българи и на цяла България. Нито му казваме кого да назначава от квотите, които му се полагат по закон, нито ги обсъждаме, нито му разрешаваме, нито му забраняваме. Има правомощия по Конституцията, държавен глава е, изпълнява си правомощията.

Илиана Беновска: Това не е ли „шуробаджанащина”?

Корнелия Нинова: Ако имате въпрос защо и как назначава определени хора, моля да ги отправите към него, аз не съм му говорител!

Илиана Беновска: Не е ли „шуробаджанащина” това, г-жо Нинова?

Корнелия Нинова: Повтарям, моля да се обърнете към президента Радев за неговите назначения. Ние сме парламентаристи, които упражняват контрол върху изпълнителната власт, а не върху президентската, която е независима и трета власт.

   „Покровителите” – неслучайно това е поредният сигнал, който даваме до прокуратурата, не за пръв път го правим и по тази, и по друга сделка. Има в държавата институции, които трябва да кажат кои са те. Ние не сме тук разследваща прокуратура или следствие в партията. Нашата работа е да покажем пороците, да подадем сигнала, да се подпишем с имената си под този сигнал, че носим отговорност. Оттам нататък разследването кой кой е в тази сделка или в друга далавера е работа на други органи, на които ние също не се месим.

[ad id=“236993″]

Илиана Беновска: Тогава защо споменавате името на Борисов, а не например на Драго Стойнев?

Корнелия Нинова: Уважаваме разделението на властите, затова не се месим. И пак ще се върна на днешния ден, което беше, много пъти в парламента сме давали лоши примери за липса на каквато и да е държавност, но днес беше дъното. Да дойде човек, избран от парламента и да каже в лицето на парламента – няма да ви изпълнявам законите, защото са лоши! Това просто е дъното на парламентаризма.

Илиана Беновска: Може ли да ме чуете и да не се правите, че не ме чувате, защо споменавате на Борисов името?

Корнелия Нинова: И затова не ме карайте да влизам в този стил и да навлизаме в правомощията на други институции, да нарушаваме разделение на властите, да рушим държавност, няма да влезем в този стил. Знам, че той масово се налага от управляващите и затова сме различни. Нито ще даваме оценка на президентските назначения, нито на съдебната власт.

Илиана Беновска: Защо споменавате името на Борисов, четвърти път Ви питам, а не на Драго Стойнев например, като „покровител” на Иван Иванов?

Корнелия Нинова: Защото г-н Борисов излъга няколко пъти по сделката с ЧЕЗ и беше разобличен не от нас, а от чешката страна. Например, че е получил документ от чешкия премиер Бабиш, в който пише, че едиси кой е финансирал сделката и този документ, ако си спомняте, го донесе в парламента и го засекрети. И след това последва изявление от чешката страна, че не му е даван такъв документ. Даже и че не са знаели за това. Това е само един от примерите за които излъга, та затова го споменавам покрай сделката с ЧЕЗ. Един път каза – не е предлагано на българската държава и ние изобщо не знаем, че се продава ЧЕЗ. След това излизат чехите и казват – ние три пъти разговаряхме и му я предлагахме да купи ЧЕЗ. Е няма как при тези факти да не свържеш името на г-н Борисов с тази сделка с подозрения, да го кажем така, и със съмнения.

Илиана Беновска: А ще бъдете ли така любезна да кажете, г-жо Нинова, в присъщия Ви честен стил – като какъв знак приемате това, че Жельо Бойчев, толкова посветен на БСП в регионален и в национален мащаб, на политиките на БСП, напуска ръководството на парламентарната група и даде заявка, че ще напусне и парламента, и политиката? Не ми казвайте, че е житейска причината, той сигурно 25-26 години работи в тази област! Какъв е Вашият анализ – разкол ли е това, недоволство от нещо?

Корнелия Нинова: Точно в обратна посока ми е анализът и го казах днес и на колегите, брилянтен пример как се прави в политиката и има уважения за това! Казва – „аз искам да правя бизнес и знам, че ако остана в парламента, рано или късно ще изпадна в конфликт на интереси, ще кажат – той използва политиката и поста си, за да се облагодетелства, ще донеса щета и на себе си, и на групата, и на партията и затова между двете, да направя този бизнес, който съм замислил и организирам или да остана в парламента, избирам второто”. Така се прави в политиката и това е брилянтен пример за почтеност, за което поздравявам Жельо!

[ad id=“218548″]

Илиана Беновска: И не Ви тревожи?

Корнелия Нинова: Единствено ме тревожи, че няма да е в парламентарната група, защото е изключително активен, организиран, дисциплиниран и подготвен човек. Това е тревогата, че няма да е в групата. Но по неговите думи остава в партията, в градската организация тук на „Позитано”, така че сме заедно и ще си работим заедно. Но между политика и правене на бизнес той е решил да се отдаде на бизнес, с уважение, че постъпва почтено и казва – не искам да смесвам двете неща, за да не омърся и себе си, и партията си.

Илиана Беновска: Разказа ли Ви, говори се, че жена му е спечелила някакъв конкурс, който той не иска да бъде употребен срещу него и може би срещу партията, разказа ли Ви с какъв бизнес ще се занимава?

Корнелия Нинова: С проекти, но не знам за семейство и за жена, в такива детайли не сме изпадали.

Илиана Беновска: Не знаете областта и какво?

Корнелия Нинова: Не, такива подробности не.

Илиана Беновска: Не го попитахте?

Корнелия Нинова: Питах го с какво, той каза с проекти, това ми е достатъчно. Важно е голямото, кой проект и в коя област са детайли. Важното е голямото и принципното – когато се занимаваш с бизнес да не бъркаш тази работа с политиката и с парламента.


image0 (9K)