Нинова: Какво, как и защо е правил президентът, не е моя работа!

Корнелия Нинова отговаря на въпроси на Илиана Беновска на пресконференция в централата на БСП от 13-ти ноември 2018 г.

 Илиана Беновска: Започвам отзад напред, ако наистина БСП не е инициатор и двигател на тези протести, няма да ги изреждам тематично, защо не излезете с едно официално становище, което да разпространите не само чрез нас, а като документ от името на ИБ или на НС на БСП, че БСП не участва в протестите по пътищата срещу цените на горивата, на майките и т.н.? И още повече току що излезе брейкинг нюз, чета една новина, че БСП-Перник се готвят да блокират АМ „Струма” в част пик, знаете колко хора се връщат от София към Перник и обратно? Това е първият ми технически въпрос. Изяснете малко повече за Пакта за миграция, каква е ролята на вашия кандидат и избран за президент Радев от миналата година, защото той не е гласуван тази година в Ню Йорк, това вярвам, че го знаете? И третият ми въпрос е, като говорите за проблемите в ГЕРБ ще проанализирате ли закрития, подчертавам, пленум на БСП на 11-ти ноември, от който ние журналистите бяхме игнорирани, за да разберем всъщност кой е победителят и каква беше оста на въртене – Вашата оставка, Вашата победа или някакъв предпоставен смут от от 50-те вътрешни опозиционери? Като подчертах само, последна бележка, че е закрит пленума, ще Ви напомня само, че когато дойдохте на поста казахте, че всичко при вас ще бъде открито, в това число и пленумите!

Корнелия Нинова: Сигурно сте изпуснала, г-жо Беновска, но точно след този пленум и по решение на НС обявих пред вас нашата позиция за протестите, а тя е – БСП подкрепя справедливите протести на хората и не само ги подкрепя, а преди те да избухнат предлагаше същите неща в парламента под формата на закони и ще продължим, това е официална позиция! Ето, отговарям Ви, не ги инициираме, но ги подкрепяме! И изразяваме политически същите неща, които говорят и те на протестите. Каква е позицията на президента Радев по който и да е въпрос питайте него. За сетен път се опитвате да ме вкарвате в такъв разговор, какво е правил президента, как и защо го е правил не е моя работа!

Илиана Беновска: Не, само да изясните кой е подписвал според Вас, Вие казахте „подписвал”, той не се подписва този Пакт, кой го е признал?

Корнелия Нинова: Подписва се този Пакт!

Илиана Беновска: Кой го е подписал?

Корнелия Нинова: Ще видим кой ще го подпише от правителството …

Илиана Беновска: Защото казахте, че в Ню Йорк …

Корнелия Нинова: В Ню Йорк е от постоянния представител на България в представителството ни в ООН, който действа по писмени указания от Външно министерство. И е получил писмени указания, че България подкрепя този Пакт.

Илиана Беновска: Вие откъде го знаете?

Корнелия Нинова: От едно място! Това беше за президента Радев, за неговата позиция питайте него. А може би по-важно от това как е гласувал един човек, подчинен на Външно министерство е официалното изказване на външния министър за Пакта. Екатерина Захариева каза след срещата в Словения – България подкрепя Пакта за миграция. Мисля, че след такова изказване, сега те помежду си да се оправят кой крив, кой прав, външният министър ли изразява външната политика на България, премиерът ли, Цветанов ли, това си е тяхна работа, но да внимават с националния интерес на страната.

Сега, пленумът бил закрит за журналисти. Г-жо Беновска и уважаеми колеги, колко пъти сте поканени да присъствате на заседание на ИК на ГЕРБ, на ДПС или на която и да е друга партия? Вчера имаше ИК на ГЕРБ, бяхте ли там поканени? Присъствахте ли?

Илиана Беновска: Вие техният пример ли следвате, или имате своя линия?

Корнелия Нинова: Щях да продължа, тъй като не следваме тяхната линия, вие бяхте тук, излязох и ви информирах за всичко преди пленума. След това бяхте в тази зала, дойдох и ви информирах и след пленума за всичко. Когато по същия начин постъпят другите партии, така прозрачно, така демократично и ви поканят официално на изпълнителните си органи, можете да кажете, че ние сме по-непрозрачни и по-недемократични. Но точно нас, които винаги го правим по този начин и преди, и след пленум ви информираме за нашите позиции и решения да упреквате за липса на прозрачност не е коректно!

Илиана Беновска: Заявихте ли Вие отначало, че всичко ще бъде открито?

Корнелия Нинова: На пленума не е ставало въпрос нито за оставки, нито за победи, нито за победени и така нататък. Всички въпроси, които имахме да решаваме ги решихме в разговор, с гласуване, демократично и вие сте известени за резултатите, даже преди ние да излезем да ги обявим. Така че не виждам какво Ви тревожи и за какво затъмнение говорите, закрит пленум и така нататък. Всичко беше пред очите ви, включително бяхте и цял ден тук в сградата!


image0 (9K)