Корнелия Нинова: Борисов е страхлив! Руши институциите и държавността!

Без премиера Бойко Борисов депутатите подхванаха ремонта на правителствотоЛипсата му ядоса БСП. Филип Попов поиска министър-председателят да дойде в пленарна зала. Каква по-важна работа има, недоумява социалистът.

Председателят на парламента Димитър Главчев обеща да се свърже с Борисов. Малко по-късно докладва, че Борисов е зает със Съвета по сигурността към Министерския съвет. Филип Попов поиска почивка, докато премиерът си свърши работата.

След започването на същинските дебати по обсъждането на рокадата в здравното министерство, от ДПС изтъкнаха, че не се вижда изход от ситуацията в здравеопазването.

[ad id=“225664″]

Депутатът от ДПС Нигяр Джафер сподели, че е смутена от всяка смяна в Министерството на здравеопазването. Опровергайте скептиците, посъветва тя Кирил Ананиев, който е номинацията за нов здравен министър. Желая ви успех, допълни Джафер.

Корнелия Нинова пък обвини премиера, че системно нарушава Конституцията. Само премиерът трябвало да представи предложението за смени в кабинета. Той руши държавността, руши институциите и е страхлив, обвини го лидерът на БСП.

Винаги, когато става напечено, се крие, коментира тя. Защо след като е знаел за одита, Бойко Борисов е предложил Николай Петров за министър на здравеопазването, попита още соцлидерът.

Господин Борисов, защо приехте тази оставка и чии интереси обслужихте, приемайки тази оставка, попита тя задочно министър-председателят. Какво ще се промени с избирането на този или онзи министър, зададе реторичен въпрос тя.

Решенията не се вземали в интерес на системата и гражданите, а в интерес на това или онова лоби, по думите й.

Цветан Цветанов защити премиера и захапа левицата за 80-те процента дебилни българско граждани, както заяви Иво Христов. Смехотворно било да се нарича Борисов страхлив. Тя не можела да дисциплинира парламентарната си група.

[ad id=“225664″]

Жельо Бойчев от БСП пък смята, че било нормално Борисов да не е в пленарната зала, именно защото се обсъждал провалът му в сектор „Здравеопазване“. Правителството не иска да се противопостави на големите фармацевтични компании и няма воля за спиране на теча в сектора, според Бойчев.

Той се чуди как Кирил Ананиев се е съгласил да заеме поста. Ще сложи ли той край на криминалния реекспорт, пита червеният депутат. Дълговете на болниците растат, предупреди Бойчев.

Тази система всички ни ще направи болни, подчерта той в коментар на данни за растящия брой хоспитализации през годините.

Има опасността да се превърнете в поредното камикадзе, което ще взриви системата, предупреди социалистът Ананиев.

По време на дебата Хасан Адемов от ДПС заяви, че трудно си е променил мнението, че не трябва лекар да е министър на здравеопазването. Какъв да е профилът му, попита той.

Здравеопазването е политика, която трябва да се прави тук и в Министерския съвет, одобрена с консенсус. Нито една група не може да се справи сама. За нас този профил е приемлив, добави той.

Адемов му пожела, прекрачвайки прага на кабинета, да не види табела: „Добри дошли в ада.“

[ad id=“225664″]

Таско Ерменков не се съгласи с финансовия профил на Ананиев, защото това не било заради мениджърските му качества, а заради продължаване на търговската политика на болниците. Дали ще е този министър или не – няма значение, според него.

„Няма как да си мениджър на нещо нереформирано. Догодина пак ще си говорим за същото и ще дадем 5 млрд. лева за здравеопазване“, каза Ерменков.

Адемов го репликира, че не е вярно, че медицинската дейност е търговска дейност.

„Ясно е политическото послание за избора му. Очакванията са да реализира фискални мерки„, добави Адемов.

Как се контролира система, в която няма контролни механизми. Ще бъде жалко такъв специалист да изгори в една нереформирана система. Ние сме готови да участваме в консултации каква да бъде системата. Това заяви по време на дебата Йордан Цонев от ДПС.

Това е една подадена ръка, защото това е важна за българските граждани система, категоричен е Цонев.

Председателят на здравната комисия в парламента Д-р Даниела Дариткова определи оставката на проф. Петров като достоен акт, какъвто нямало в другите политически сили. Тя припомни, че се дават още 400 млн. лева за здравеопазване. Оттук нататък ще се търси консенсус и надпартийни решения.

Д-р Михайлов от БСП репликира, че се води политика против здравеопазването.

нюз.бг


image0 (9K)