Корнелия Нинова: Ако БСП управлява, България ще иска сваляне на санкциите срещу Русия

Ако БСП управлява след тези избори, България ще е първата страна в Европейския съюз (ЕС), която „категорично“ ще постави въпроса за сваляне на санкции срещу Русия. Това декларира лидерът на БСП Корнелия Нинова в интервю за БНТ.

На въпрос дали е съгласна с руския президент Владимир Путин, че България не е проявила мъжество като не се е опълчила на Европейската комисия за „Южен поток“, Корнелия Нинова коментира: „По-скоро, че не сме проявили мъжество да защитим националния си интерес. Да, съгласна съм с твърденията на Путин, правителството на ГЕРБ не защити националния интерес по тези въпроси“. Тя каза, че ако БСП вземе властта, ще покани Путин.

Вчера Путин спомена България като пример за това как провалени съвместни газови проекти да бъдат възобновени. „Не възнамеряваме да се обиждаме на България и други държави, които не намериха в себе си мъжество да се опънат на решенията на Еврокомисията“, коментира Путин отказа на България да участва в несъответстващия на европейското законодателство „Южен поток“.

Нинова оцени първите стъпки на Румен Радев като „много положителни“. По думите й той спазва поетите ангажименти и е последователен в действията си. „Направи силна среща в Брюксел, разби всички манипулации, че ще отклони България от европейския курс, но и среща, на която с характер заяви, че санкциите срещу Русия са вредни за България и Европа“, посочи тя и добави, че Радев е поискал промяна в Дъблинското споразумение, според което бежанец, минал през България и заловен в друга страна, трябва да бъде върнат в България. Нинова добави, че Радев се е справил много добре и във вътрешен план със спирането на Закона за концесиите.

„Да гледаме министрите по делата им“, призова лидерът на БСП Корнелия Нинова „Никой не оспори професионалните качества на назначените в служебното правителство министри“, добави тя.

Според нея правителството ще бъде оценявано по това дали ще спре кражбите, дали ще подготви честни избори и дали ще е готова България за председателството на Съвета на ЕС.

Нинова отрече назначените министри в служебното правителство, които са членове на БСП, да са я питали, преди да приемат. „Не мисля, че наши хора се връщат във втория ешалон. В ръководството на фонд „Земеделие“ все още никой не е назначен“, каза тя.

„Не бива партията, подкрепила президента, да му реди служебния кабинет, да му казва какво да прави. Това не е законно и морално“, подчерта Нинова.

На въпрос дали това не е любимият сезон на БСП – сезонът на обещанията, лидерът на БСП заяви: „Не, това е сезонът на реализма“. „Защото когато сме управлявали, сме го правили. Не гледайте думите в тези предизборни кампании, мислете за това кой какво е правил, когато е можел да управлява“, каза тя на коментар, че БСП обещава на едро. Тя обяви, че мерките, които БСП смята да приложи в програмата си, ще струват около 2 млрд. лв. „Всичко това може да се направи със сегашния финансов ресурс на България дори без да поставяме по-висок икономически растеж или по-висока събираемост. Със същите пари, но разпределени в други посоки“, обясни Нинова. „Политиката, която предлагаме, е разумна, възможна и изчислена“, обобщи тя.

Лидерът на БСП коментира и обещанието на БСП за 8-милионна България: „Много дългосрочна цел – за 30-50 години. Даже днес чух, че биологически не било възможно за един мандат от 4 години и съм изненадана, защото го чувам от председатели на партии. Човек, който разсъждава в политиката с хоризонт от 4 години, не може да се нарече лидер. Той гледа за 4 години мандат, власт и кражба. Демографската криза иска хоризонт от 50 години и е лидерско до кажеш: Да, ние гледаме напред, за да си спасим народа от изчезване. Поставяме го като цел за национално съгласие“, заяви Нинова.

На въпрос защо президентът на САЩ Доналд Тръмп е станал любимец на много социалисти в България Нинова каза, че причината е в споделянето на общи виждания и даде за пример ревизия за споразумението с Канада или на Трансатлантическото споразумение. „Защото говори за смекчаване на санкциите срещу Русия, например“, посочи тя.

Източник – Дневник


image0 (9K)