Коритаров: Не е изключено БСП да внесе вот на недоверие заради шпионския скандал, Решетников спомена Сидеров…

Политическите последици ще изпреварват доста радикално и бързо юридическата доказателствена част. Това заяви журналистът Георги Коритаров пред „Още от деня“ на БНТ във връзка с обвинението към председателя на национално сдружение „Русофили“ Николай Малинов в шпионаж и забраната Леонид Решетников да влиза в България за срок от 10 години.“

Аз например смятам, че не е изключено БСП да внесе вот на недоверие към правителството в сферата на външната политика и сигурността и да разчита на нещо, което Леонид Решетников отбелязва в контекста на изключването на Волен Сидеров и „Атака от Коалицията „Обединени патриоти“. Решетников казва, че Волен Сидеров е изключен заради проруски и русофилски настроения. Много е възможно БСП да поиска да провери в условия на поискан вот как ще реагира „Атака“. Това нещо прави потенциално нестабилно мнозинството на българското правителство, заяви журналистът.

В студиото гостува и председателят на Федерацията за приятелство с народите на Русия и ОНД професор Захари Захариев“. Двамата с Коритаров се обединиха около мнението, че дори Малинов да бъде признат за виновен за незаконни трансфери и пране на пари, това не са доказателства за шпионаж.

„Това е не просто сериозно обвинение, а обвинението, което когато се оповестява, трябва да бъде скрепено с неопровержими доказателства. Досега когато са залавяни хора, обвинени в шпионаж или когато са били публично съобщавани подобни скандали, това е било съпроведено с много конкретни аргументи и доказателства“, коментира Коритаров.

Според него в случая се оповестява нещо, което е преди частта с оповестяване на доказателства. Той смята, че трябва да се изчакат крайните доказателства.

Професор Захариев каза, че по силата на логиката за задържането, изнесена от заместник-главния прокурор Иван Гешев, могат да бъдат задържани множество политолози и журналисти, които имат подобно виждане на това, цитирано от прокуратурата.

Той допълни: Не може за това, че един човек излага някакви свои виждания, свързани с геополитическата ориентация на нашата страна, ние да го обвиняваме в шпионаж. Това е смешно.

Захариев смята, че втората част от аргументацията, свързана с трансфери на парични средства и факти, която може да навежда на мисълта за незаконни трансфери и пране на пари, е по-сериозна. Но според него това не е шпионаж.

Ако господин Малинов действително се е поставил в позицията на една трансмисия, която обслужва тези икономически интереси (в Русия и България – б.р.) и се търси сглобката в името на някакви дивенти, това е, разбира се, негова персонална отговорност, заяви проф. Захари Захариев.

Faktor.bg


image0 (9K)