Голяма изненада при връчването на престижните награди „Оскар“

Изненандващо, южнокорейският филм „Паразит“ стана големият победител на тазгодишната церемония по връчване на престижните награди „Оскар“.

Лентата беше отличена за най-добър филм и най-добра режисура. „Паразит“ спечели и награда в категорията международен филм, както и за най-добър оригинален сценарий. Той стана първата чуждоезична продукция в историята на киното, която печели „Оскар“ за най-добър филм, отбелязва CNN.

„След като спечелих най-добрия чуждоезичен игрален филм, мислех, че съм свършил за деня и бях готов да се отпусна“, каза режисьорът Пон Джун Хо. Той победи в категорията „най-добър режисьор“ имена като Сам Мендес, Мартин Скорсезе, Куентин Тарантино и Тод Филипс.

Хоакин Финикс получи първия „Оскар“ в кариерата си за участието си във филма „Жокер“. Той грабна наградата от другите номинирани в категорията „най-добър актьор в главна роля“ – Антонио Бандерас, Леонардо Ди Каприо, Адам Драйвър и Джонатан Прайс.

Рене Зелуегер спечели „Оскар“ за „най-добра актриса“ за ролята си на американската икона Джуди Гарланд в „Джуди“. Това е втората награда „Оскар“ в кариерата й. Тя успя да пребори другите номинирани – Синтия Ериво, Скарлет Йохансон, Сърша Ронан и Чарлийз Терон.

Една от големите звезди на Холивуд – Брад Пит, спечели първия си „Оскар“. Той е за „най-добър актьор в поддържаща роля“ за участието му във филма на Куентин Тарантино  „Имало едно време в Холивуд“.

Наградата „Оскар“ за „най-добра актриса в поддържаща роля“ беше спечелена от Лора Дърн за участието й във филма „Брачна история“.


image0 (9K)