Концентрацията на серен диоксид в Гълъбово вече е в норма

Концентрацията на серен диоксид в Гълъбово вече е в норма=

Концентрацията на серен диоксид в атмосферния въздух на  Гълъбово се понижава и в 16 часа е под регламентираната средночасова норма от 350 микрограма на кубичен метър.
РИОСВ–Стара Загора уведоми, че отпада необходимостта от предприетите от  населението предпазни мерки.
Всички пунктове за мониторинг на въздуха в област Стара Загора не отчитат превишения на нормите по контролираните показатели.

РИОСВ – Стара Загора продължава да следи данните за качеството на атмосферния въздух в Гълъбово и от мониторинговите пуктове в област Стара Загора.

По – рано днес автоматичната измервателна станция за контрол на въздуха в Гълъбово са регистрирали превишение на алармения праг на  серен диоксид. Първото превишение е в 12 ч и е било 2, 27 пъти над пределно допустимата  концентрация, второто в 13 ч  – 2,35 пъти, а в 14 ч –  1,77 пъти.
Компетентните институции в Община Гълъбово са приложили разработения Оперативен план за действие за опазване здравето на населението при превишения на алармения праг за серен диоксид.

Бяха предприети мерки за редуциране на емисиите на действащите мощности в енергиен комплекс “Марица изток“. На централите бяха издадени предписания за увеличаване на степента на сероочистване и за намаляване на товара на мощностите на четирите топлоелектрически централи в комплекса, които са източник на емисиите на серен диоксид.

Останалите пунктове за контрол на въздуха в област Стара Загора не са регистрирали превишения на средночасовите норми по контролираните показатели.

РИОСВ–Стара Загора продължава да извършва контрол на качеството на атмосферния въздух и ще информира гражданите на Гълъбово при настъпване на промени.


image0 (9K)