КОНПИ открила разминавания с над 100 000 лв. в доходите на Цветанов, но не направила нищо

Още през 2015 г. проверка на КОНПИ срещу Цветан Цветанов е установила несъответствие в имуществото му от 119 000 лв. Тя обаче е била прекратена, защото сумата не надвишава прага за конфискация от 250 000 лв. Това показват документи, публикувани от Биволъ.

От подробния доклад по преписка УВ-2492/2013 г. става ясно, че КОНПИ е нарушила грубо закона и е приложила различни счетоводни еквилибристики, за да сведе несъответствието само до 130 000 лв. Реалната сума на имуществото, за която Цветанов и семейството му не могат да докажат доходи е над 500 000 лв., изчисляват от Биволъ.

В доклада има и данни от проверка на НАП, констатирала укриване на данъци в особено големи размери, за което обаче Цветанов не е обвинен.

В документа пише и че вторият човек в ГЕРБ, освен всичките си други доходи, е получавал и обезщетения от НОИ като безработен.

Контекстът и поводът за проверката са досъдебното производство срещу Цветан Цветанов образувано от Софийска градска прокуратура и привличането му като обвиняем по дело за възпрепятстване на правосъдието, по което по-късно той беше осъден на две инстанции, но след това оправдан.

Шеф на КОНПИ по това време е Пламен Георгиев, който по-късно беше предложен от Цветанов за шеф на новата антикорупционна комисия КПКОНПИ. Проверката се води в Териториалната дирекция на КОНПИ – София, чийто шеф е Георги Апостолов. Той е съпруг на издигнатата за шеф на Столичното следствие следователка Пламена Апостолова.

Проверката обхваща 10 годишен период от 04.12.2003 до 04.12.2013 г. като в нея са описани заплати, имоти, автомобили, банкови сметки, пътувания зад граница и всякакви други доходи и разходи на семейството на Цветанов. Самата процедура на проверката започва през декември 2013 и приключва месец май 2015 г.


image0 (9K)