Конгресът на БСП решава – с Нинова начело или без нея

Варненският депутат Красимир Янкова обяви публично кандидатурата за председател на партията.За този пост се стяга и Валери Жаблянов, който ще прочете пред конгреса политическия доклад за представянето на партията на евровота

БСП  свиква днес в зала 1 на НДК 5-ото заседание на 49-тия конгрес, което ще протече при следния дневен ред:

1. Политически доклад на НС на БСП:

– За резултатите от проведените на 26 май 2019 г. избори за членове на Европейския парламент;

– За задачите на БСП за участие в предстоящите избори за Местна власт.

2. Констатация за прекратяване на мандата на председателя на НС на БСП.

3. Стартиране на кампания за пряк вътрешнопартиен избор на председател на БСП.

Заседанието на конгреса бе насрочено след евроизборите, които БСП не успя да спечели и лидерът й Корнелия Нинова пое политическата отговорност за загубата като на втория ден след вота си подаде оставката. Според устава на партията трябва да бъде стартирана кампания за пряк вътрешнопартиен избор за председател на БСП.

Междувременно десетки партийни структури настояват Нинова да оттегли оставката си.

Вътрешната опозиция обаче е убедена, че Нинова носи вина за сгрешената кампания и загубата на вота, макар БСП да постигна с един мандат повече от предишните европейски парламентарни избори и спечели още 50 000 избиратели отгоре.

В дните след изборите в БСП се развихри истинска война между двата лагера, която протече публично през медиите с грозни обвинения, обиди и заклинания.

С  тежки критики срещу Нинова излязоха Сергей Станишев, Михаил Миков, Георги Гергов, Димитър Дъбов, Атанас Мерджанов, Ангел Найденов, Георги Пирински. В последните дни преди форума към тях се присъединиха Юрий Асланов, Антон Кутев и др. Обвиненията им са, че тя че е едноличен и силов лидер, че в партията няма идеология, че напускането на парламента е грешка, че е успяла да втвърди избирателите на ГЕРБ.

Зад Нинова застана бившият лидер на софийските социалисти Румен Овчаров. Своя председател на партията подкрепят и Крум Зарков, Кирил Добрев, Атанас Зафиров.

Със специално посланиие към Корнелия Нинова излезе любимецът на партията и зам.председател на БСП Стефан Данаилов, който чрез интревю в Епицентър.бг настоява Нинова да приеме всички критики за кампанията, да подаде ръка на опонентите си и да оттегли оставката, за да се спаси партията от колизии преди местните избори.

Ето какво заяви Стефан Данаилов в навечерието на когреса:

 „Имам лична молба към Нинова да си оттегли оставката, това ще успокои партията. Има хора, които вече са заявили, че ще си върнат партийните книжки, ако тя остави партията на вътрешната опозиция – насред пътя. Срещу делегати на конгреса има заплахи да не я подкрепят. Този път Нинова трябва да мисли не за себе си, а за партията. Партията трябва да се съхрани, това е най-важното сега.

Не мога да разбера защо е тази омраза срещу Нинова. Учудвам се, че дори след като влезе в листата и сега отива в Европа, Станишев продължава да се изказва остро срещу нея. Сергей ми е приятел, но така не се прави. Не мога да си представя мъже да мразят толкова много една жена! Какъв лидер е Жаблянов? Той е дискредитиран човек! Беше зам.-председател на Народното събрание и го смениха. Разбирам, че колегите от опозицията са си го избрали за председател на партията – е, с него ще цъфнем и вържем! Тогава БСП ще разбере какво означава авторитаризъм! Пирински, цял живот е взимал от тази партия, още от времето на Живков и продължава да взима – сега пък за дъщеря си. Това е да нямаш преценка за себе си! Учудвам се и на Асланов – да каже: Аз ви заблуждавах, че печелите напред, за да не ви отчайвам. Той даваше такива прогнози! Може ли такова нещо? Да ни мами! И да му плащаме за това. Ами Дъбов? Защо Дъбов е против нея, след като на конгреса участва в нейното избиране? Защото не е станал посланик, защото Нинова не е успяла да уговори това с президента. 

Елена не показа политическа мисъл. Тя се държеше като разследващ журналист и ни занимаваше непрекъснато с три доклада и две къщи – някакви цифри размахваше, някакви снимки вадеше, от които никой нищо не разбираше. Тази агресия беше грешка.

Нинова не трябва да подава оставка. Тя има качества. Тя е роден лидер. Тя е като танк. И партията ѝ вярва. Заради нея, тя трябва да остане като председател. Казах й: „За да запазиш партията, ще си изкараш мандата докрай! Разбира се, че ще те хокат, че ще казват, че е театър, ще търпиш!”

Приличаме на един 136-тонен кораб, който 30-40 човека се опитват да го клатят, за да съборят капитана. Ако не дойдем на себе си, това ще се случи. Ако се отиде на война – това, което гласят опонентите, ще бъде страшно! „

В същото време вече се появиха претенденти на поста на Нинова.

Варненският депутат Красимир Янков обяви публично кандидатурата за председател на партията.

За този пост се стяга и Валери  Жаблянов, който ще прочете пред конгреса политическия доклад за представянето на партията на евровота и това се смята като заявка за лидерство.

Възможно е и други представители на вътрешната опозиция да се пробват в състезанието.

Проблемът е, че според дневния ред на конгреса такава точка – за избор на нов председател не съществува.

Проучване на „Епицентър“  e установило, че повечето делегати на конгреса ще отхвърлят оставката на Нинова.

По всяка вероятност конгресът ще възложи на Националния съвет да изготви в тримесечен срок правила за провеждане на пряк избор за председател на партията, който да се проведе догодина и да съвпадне с отчетно-изборната кампания в партията.

Опозицията ще иска да се върне стария устав на партията и лидерът да се избира от конгреса, а не от партията.

Много е важно какво ще заяви Корнелия Нинова пред конгреса, какво ще бъде словото й. Това ще предопредели и позицията на делегатите. Смята се, че опозицията може да разчита на едва 20% от състава на конгреса.

Нинова няма алтернатива и нейната политическа линия ще бъде препотвърдена от конгреса, е мнението на повечето набюдатели и анализатори.

„Епицентър“


image0 (9K)