Комшии се топят за незаконни кочини заради страх от чумата

Паниката заради епидемията от африканска чума по прасетата роди нова тенденция. Съседи се топят един друг за незаконните си кочини пред Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК). Хората прибегнали до клеветите заради страх, че свинята на комшията може да зарази и техните животни.

Практиката да подаваш сигнал срещу някого, когото не харесваш, че гази закона, не е нова, обясниха служители на ДНСК. След избухването на епидемията по прасетата обаче започвали да валят анонимни оплаквания, в които се посочвало, че нечия кочина не е законна, e научил TrafficNews.

Инспекторите са категорични, че техните проверки не са обвързани с никакви зарази и целят изцяло спазването на закона и изискванията за вдигането на сгради. За това проверявали подадената информация. Рядко обаче се стигнало до сериозни санкции, особено през последния месец, тъй като се касаело за малки постройки, които не попадали под контрола на дирекцията. За тях не се изисквала и документация.

Не така обаче седял въпросът за по-масивните постройки, в който се гледали повече от 10-15 животни. За няколко години ДНСК са премахнали 125 незаконни кочини и кошари и други стопански постройки. Това показват данни от дирекцията, с които TrafficNews разполага.

Според информацията събарянето е започнало основно през 2014-а година, като инспекторите са били най-активни в съставянето на актове през 2016-а година, когато издадените заповеди за бутане са били повече от 50. Впечатление прави, че най-малко са в Русе и областта, където са разрушени едва три кочини, които са били без никаква документация, която се изисква при построяването на масивни сгради, без значение, че в тях ще се гледат прасета.

Именно в този район беше установено и първото огнище на африканска чума по свинете, пак там бяха заразени индустриални свинеферми, а като последствие близо 70 хиляди животни се очаква да бъдат убити и загробени.

Цифрите в отчета за премахнати незаконни постройки на ДНСК показва още, че с влезли в сила заповеди са се сдобили над 40 външни тоалетни, около 15 бани и над 600 огради, които са били построени в разрез с всякакви изисквания.


image0 (9K)