Комунизмът скара професори: Има ли той място до фашизма в учебниците?

Разгорещена дискусия между проф. Калин Янакиев и проф. Захари Захариев. Сериозен професорски спор предизвика в студиото на „Лице в лице” по бТВ темата за изучаването на комунистическия режим в училище. БСП даже поискаха оставката на просветния министър Красимир Вълчев заради новата програма.

[ad id=“263680″]

„Тук става дума въобще за образователната система – какво продуцира и репродуцира тази система, какви хора излизат от българското училище, доколко тези хора са подготвени не толкова за комунизъм и антикомунизъм, колкото за собствената си история, историята на своя род, доколко имат необходимата обща култура, за да ни впишат в Европа”, категоричен беше проф. Захари Захариев, член на Националния съвет на БСП.

Според него програмата е приета без нужните широки обществени дискусии с участието и на експерти и има риск материята да не се поднася балансирано по отношение на позитивите и негативите на историческия период.

[ad id=“218001″]

„Можете ли да си представите в Германия правоприемник на Националсоциалистическата партия да каже: „Трябва по-балансирано отношение към нашето минало, защото, освен че ние погубихме толкова и толкова евреи в газовите камери, построихме определени шосета, заводи, имаше хора, които бяха щастливи, по това време се ожениха, омъжиха”, възмути се проф. Калин Янакиев от Философския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“, известен с десните си убеждения.

Той бе категоричен, че 29 години след падането на комунизма у нас е абсолютно резонно той да влезе в учебниците – противното би било еквивалент на това през 1974 г. в Германия да смятат, че е „твърде рано” за оценки на нацизма. Проф. Янакиев беше категоричен, че с концентрационни лагери като тези в Ловеч и Белене БКП е наредила своя режим именно до нацисткия.

 


image0 (9K)