Комисията по дискриминация се самосезира за училището, което гони ромчета

Деветчленният състав на Комисията за защита от дискриминация (КЗД) взе решение да се самосезира по казуса с 9-о основно училище в Благоевград, което обяви, че няма да приема първокласници от ромски произход, съобщиха от пресцентъра на институцията.

[ad id=“225664″]

В края на миналия месец чрез социалната мрежа „Фейсбук“ директорът на IX ОУ „Пейо Яворов“ в Благоевград – Василка Величкова прикани родителите от близките квартали да записват децата си в първи клас, но с условието да не са от ромски произход.

Другият й аргумент е, че в училището има много паралелки, в които ромските деца преобладават, което според нея често води до проблеми в клас и родителите на деца от български произход отказват да запишат първокласниците си. От обявен прием за 18 деца, към онзи момент са били записани само шест. От Регионалния инспекторат на образованието в Благоевград уточниха, че до момента няма нито една постъпила жалба от родители, че в някое от училищата в града не искат да приемат детето им.

[ad id=“263680″]

Днес министърът на образованието посочи като сериозен проблем сегрегацията, която се извършва в някои училища по отношение на децата от ромската общност. Той посочи, че се правят сериозни усилия тези негативни явления да бъдат преодолени, но не всички директори са склонни да работят в тази посока.

Източник: http://www.faktor.bg


image0 (9K)