Комисията за защита на потребителите: Правата на клиентите се увеличават

„Клиентът ще решава дали дефектна стока да бъде заменена или поправена безплатно, а не търговецът, който сега взема това решение в зависимост от вида на дефекта, какот и от необходимите средства и усилия за поправка“.

Това съобщи Константин Райков от Комисията за защита на потребителите (КЗП) пред Bloomberg TV Bulgaria. Той коментира предстоящите промени с оглед договорените от Европейския парламент нови правила при покупка на дефектен продукт.

Целта е унифициране на правилата по този въпрос във всички държави членки, за да се постигне по-висока защита правата на потребителите„, обясни Райков.

Сега в България е практика търговците да избират ремонт пред замяна„, посочи Райков, но директивата вече изисква изборът да е на потребителя. Все пак ще има някои обективни ограничения при избора, които са свързани с „правилото за пропорционалност“.

Законодателството ни предвижда рекламациите да бъдат решавани чрез отбив от цената на стоката или прекратяване на договора като крайна мярка и според Райков е логично да бъде така.

Трябва потреблението от самата държава да бъде подкрепено. Бизнесът трябва да са върви, но като бъдат защитени правата на потребителите. Представете си ситуацията, ако всеки можеше като първа възможност – вместо да поиска ремонт на стоката, да получи разваляне на договора. Тогава ще се получи една правна несигурност и самият пазар няма да понесе тази нередност„, разясни той.

Поради това до прекратяването на договор се стига, когато стоката продължава да е неизправна след три ремонта.

Според настоящото законодателство за потребителската защита в България правата при закупуването на дефектна стока са унифицирани в офлайн и онлайн търговията.


image0 (9K)