Коментар на Джон Гришам за България предизвика вълна от мнения в интернет

Световноизвестният американски писател Джон Гришам използва излизането на новата си книга „Островът Камино“ на български като повод, за да разкаже малко повече на своите фенове за България и кирилицата. Изказването му предизвика вълна от коментари в социалните мрежи, предава БНТ.

Новата книга на един от най-четените съвременни автори ще излезе в България през юли. Писателят обаче каза в аванс няколко думи за страната ни на страницата си във фейсбук.

„България граничи с Румъния на север, Гърция и Турция на юг, Сърбия и Македония на запад. Това е тяхната корица на CAMINO ISLAND. Мисля, че заглавието е най-отгоре на корицата и „остров“ означава „island“. Това е кирилицата, открита от двама монаси, Кирил и неговият брат Методий през IX век. Очевидно, Методий не е получил признание за заслугата си.“

Изказването предизвика остра полемика. Българи, македонци и гърци се надпреварваха да обяснят на писателя какъв е произходът на светите братя Кирил и Методий и чия всъщност е заслугата за създаването на азбуката.

[ad id=“225664″]

Потребителят Владо Димовски пише: „Обичам книгите ви, но монасите са били македонци, не българи“. Отговарят му десетки наши сънародници, като повечето от тях подчертават, че през 9-ти век не е имало държава Македония и че регионът е бил част от Българското царство.

Сърбинът Далибор Делич обяснява, че произходът на светите братя не е докрай установен, защото може да е славянски или византийски, или и двете. Делич подчертава, че на Балканите има спор за техния произход и посочва част от аргументите, например че светите братя са родени в Солун, днешна Гърция, а Методий става монах в малайзийската част на планината Олимп, днес в Северозападна Турция.

Доротея Стратева пояснява, че Кирил и Методий всъщност не са създатели на кирилицата, а на глаголицата. Кирилицата е създадена в Преслав, тогавашната българска столица, от техни ученици и е наречена така в чест на Кирил, пояснява Стратева и показва илюстрация на глаголицата.

Повечето български потребители благодарят на Джон Гришам за вниманието и го канят в България, където според тях може да намери много източници на вдъхновение – от богатата ни история и култура, през удивителните ни природни феномени и кръстопътно географско положение.

Иначе новата книга на американския автор няма нищо общо с делото на светите братя и въобще с Балканите. Гришам представя увлекателен разказ за черния пазар на ценни книги и ръкописи, направил богати не един и двама интелектуалци в Съединените Щати, сред който и Брус Кеймбъл – собственик на успешна книжарница на остров Камино край Флорида.

Източник: 24 часа


image0 (9K)