Кольо Колев обяви оставката на Теменужка Петкова за „пожарен ход“

Социологът и политически анализатор Кольо Колев обвърза напускането на Петкова с редица други събития.

[ad id=“225664″]

Мнението си той изрази в предаването „Още от деня“ на БНТ по повод скандала на деня – оставката на енергийният министър Теменужка Петкова.

Кольо Колев обвърза напускането на Петкова с други събития като оставката на Делян Добрев, Истанбулската конвенция, Законът за банковата несъстоятелност и др., които водят до общественото усещане, че управляващите се опитват да осребрят властта си.

Той категорично отрече за всичко това вина да носи опозицията.

Колев коментира, че сделката е странна: „Води се по чешките правила, но се появява малка и неизвестна фирма, която може да купи нещо за 320 млн. лв.“.

Анализаторът повтори казаното часове по-рано от бившия енергиен министър Трайчо Траков, че тази покупка удивително прилича на онази с Дипломатическия клуб преди време.

„За първи път чух за фирмата, купувач на ЧЕЗ преди седмица. Едва ли някой се е замислял и е предполагал, че точно тази ще е избраната фирма- неизвестна и миниатюрна. Необясним и скандален е този факт, заяви и Трайчо Трайков. Оптически това прилича на сделката, при която неотдавна трима младежи купиха Дипломатическия клуб.

„Сега фирмичка с 20-тина служители и някакви хиляди лева купува колосален бизнес. Предполагам, че сделката юридически едва ли е укорима. Но няма как да се случи без голямо „Да“ от човек над Петкова. Тя е приела да освободи терена и да е поеме вината. Но като министър, тя няма формални лостове за влияние върху сделката. Неформални със сигурност са водени на най-високо ниво. Продавачът има интерес да вземе най-много пари. Къде обаче са регулаторните органи и прокуратурата? Тази сделка не се е случила без най-върховно благоволение.“, посочи бившият енергиен министър.


image0 (9K)