Колонката на кмета: Бившата сграда на Метрологията трябва да се превърне в прекрасен общински жилищен център

Интервю на ЗАРАТА с кмета на Стара Загора Живко Тодоров

Г-н Тодоров, как стартира Общината в активния сезон за работа след лятото?
– Ние не сме спирали. До края на годината трябва да завършим плувния басейн и залата за художествена гимнастика. За първи път в Стара Загора ще имаме такава зала, целият проект за която е съобразен с всички изисквания на клубовете по художествена гимнастика. Ще трябва да направим кръпки на всички дупки по улиците, да се почистят шахтите и оточните тръби, за да се подготвим за зимата. Разбира се подготвяме и проектите, които ще изпълняваме следващата година – предимно проекти по програмата „Региони в растеж“. Планирали сме да направим Аязмото, пешеходната зона, моста на кв. „Кольо Ганчев“. Ще ремонтираме и няколко училища, включени в образователната инфраструктура, подготвяме проекта за Новия парк – трябва да обявим Обществената поръчка за него. Ще направим и закритата лекоатлетическа писта на стадиона. С това ще затворим целия комплекс и нашите атлети при добри условия, топлина и подходяща настилка ще могат да се подготвят и през зимата. С MAGNA работим, за да завършим процеса и да започнем строителството следващата година – знаете там очакваме създаването на работни места за специалисти.
Водим активни преговори и за Летище, Стара Загора. Има чужди инвеститори, заинтересовани от него, които в момента събират нужните документи. Министерство на икономиката е уведомено, изпраща необходимата информация. Едновременно с това с ВиК подготвяме проектите за кв. „Самара 1“ и „Самара 2“, за да подадем документи към ПУДОС и да спечелим възможност за обновяване на канализацията и водоснабдяването в тези квартали. В момента правим канализацията и водоснабдяването на кв. „Три чучура-север“. Догодина ще асфалтираме целия квартал и ще направим тротоарите. Озеленяването на Стара Загора върви в момента с изключително подобрение след назначаването на младия специалист Николай Стоев. Екипът му е много добър и виждам качествена разлика.
Мисля, че най-мащабното саниране също е в Стара Загора. В момента се правят над 20 големи жилищни кооперации, предстои и санирането на още 30.
Подготвяме Бюджета за следващата година, справяме се успешно засега с всички проекти. Депото за отпадъци също ще започне да функционира – организацията ще бъде направена до 2-3 седмици.
Предстоят ни още доста задачи – да направим видеонаблюдението на града, интелигентните светофари, автоматичната система за таксуване по Транспортния проект, саниране на сградата на Общината – виждате с каква дограма е и пари се губят всеки ден заради ниска енергоефективност. Бившата сграда на Метрологията трябва да се превърне в прекрасен общински жилищен център с домоуправител, с всичко нужно, а не да се продължава с тези пръснати апартаменти в целия град, които са ни в наследство и в които никой не може да разбере какво точно се случва.
Кога ще започне изграждането на пространството на мястото на стария общински съвет в центъра на града. В момента има оплаквания от собственици на търговски обекти наоколо, че няма дори кошове за смет, за да се почиства терена ефективно…
– Не знаех това. Кошове за смет ще сложим, разбира се. Стартът на изключително хубавия проект се бави, защото трябва да се разберем със собствениците на паркинга зад Универсалния магазин. Към момента исканата от тях цена е прекалено висока, трябва да сближим позициите си. Паркингът се нуждае от укрепване, защото в този си вид просто ще рухне, когато започнем строителството по проекта.
Градоначалници и главни архитекти навремето въобще не са мислили, когато са продавали всичко, което е могло да се продаде и то за жълти стотинки. Този паркинг е сто процента частен, а е бил общински. Частен е и паркингът зад комплекс „Верея“, около Общината… Всичко по-апетитно в центъра е продадено. Сега същите онези архитекти, които от началото на 90-те години са участвали в политиката и в разпродаването на готови обекти, днес дават акъл къде да се строяли паркинги, вместо да помълчат и да се засрамят малко. Даже не ми се говори за допуснатото от местната власт и главните архитекти високо застрояване. В кой нормален съвременен град се допуска високо застрояване в центъра на града? Чии интереси са обслужвали тези хора? На всичкото отгоре в момента се изживяват като ментори и през фейсбук съветват Общината как да се справи със създадените от тях проблеми. А с чии пари? Да сме направели паркинги в центъра на града за милиони. Ако същите тези хора не ги бяха разпродали най-брутално с компенсаторки, без да влезе и стотинка в общинските бюджети в онези години, сега щеше да си ги има – огромни общински паркинги, общинска собственост в центъра на града. Бившето кино „Комсомол“, сега „Младост“ чия собственост беше? Кино „Жельо Диманов“, където направихме Младежки център, чия собственост е било? „Верея“, НОИ с всичките паркинги и прилежащи площи, Художествената галерия…? Нагли крадци! Затова благодаря на гражданите на Стара Загора, че чрез гласуването си отстраниха тези хора – ощетили и загробили града, от властта. Днес точно тези хора пак са се „преоблекли“ и пак искат да измамят старозагорци. Казвам истината, защото ми омръзна да се говорят глупости за Стара Загора. Истината е, че всички сгради, парцели, паркинги, гаражи… в центъра са разпродадени в обслужване на определени интереси без да се направи абсолютно нищо да влязат средства, които да работят за гражданите. Всеки път на тези хора ще им казвам истината.
Сега ние какво правим – връщаме парцели. Взехме си на Аязмото мястото на Кълвачев, сега ще откупим паркинга зад Универсалния магазин, вече откупихме общински дял от Търговската гимназия… Как изобщо на някой е можело да хрумне да реституира училище? Направо е абсурдно. И всички тези проблеми „висят“ 20 години без решение.
А БСП днес спорят дали да продадем 10 дка земеделска земя в някое от селата и то за развитие на бизнес. Ами, хора, вие разпродадохте всичко, от което можеха да влизат наеми в общината. Просто се възмущавам понякога. Уж са лява партия, а се налага днес на дясната ГЕРБ да мисли и действа много повече в полза на гражданите и да се опитва да върне на Общината статута на собственик на наистина ценни имоти.
Твърдят днес някои безумни архитекти, че в центъра на града трябва да построим нов голям паркинг. Само че аз съм говорил с истински експерти на европейско и световно ниво и те казват: „Хубаво, ще построите колкото и да е трудно паркинг за 1000 коли в центъра и какво ще направите – ще насочите потока коли към центъра на града си. Как тогава ще поемете този поток с тесните улици, които не могат да се разширят? Къде е логиката? Няма съвременен град в Европа, който да не прави точно обратното – изтласква потока автомобили и паркинги в периферията и развива градския транспорт“. В центъра трябва да има Зелена зона, да си плати човек левче, да се разходи, да отиде до институциите и да махне автомобила от там, както е редно.
– Докъде стигна разследването на казуса за психически и физически тормоз над деца с увреждания в Дом 8? В редакцията разполагаме с документи, с лично написани от деца жалби, че лошото отношение към тях продължава и в случай, че проверката е формална, ще покажем на обществеността тези документи.
– Възложил съм казуса на г-жа Сотирова. Работи се по случая от страна на много институции и затова се забавя резултатът. И не, няма да се допусне проверката да е формална. Виновните отговорни лица ще бъдат санкционирани. Навсякъде се случва да има хора, които не си вършат работата както трябва. Не може да се допусне нехуманно отношение към деца по принцип, а точно в града, който пръв в България се потруди да им осигури добри и домашни условия на живот, това е абсурдно.


image0 (9K)