Колко ще ни струва почивката на морето

Колко ще ни струва почивката на морето? Въпрос, който вече ни вълнува, сезонът на почивките идва и е необходимо да си направим план за отпуската. Ето какво е положението според данни на тур операторите:

Около 5,5 милиона. българи са избрали да летуват у нас. В чужбина ще почиват около 3,2 милиона българи, като традиционните дестинации се запазват. В Гърция ще летуват около 650хиляди наши сънародници, Турция – 590 хиляди и Сърбия – 220 хиляди.

Ако изберем да почиваме у нас, летен семеен пакет за четиричленно семейство излиза около 1650 лева, с около 13% по-скъпо от миналата година. За чужбина цената за 4 човека скача на средно 3210 лева, сочат прогнозите на оператори.
Традиционно, цените на Северното Черноморие за чадър и шезлонг варират от 5 до 23 лв. На Южното Черноморие, където обикновено има по-голям наплив от туристи, цените са между 10 и 24 лева за чадър и шезлонг.

Независимо от по-високите цени, тази година се очакват между 8 и 10% повече туристи спрямо миналата година. Повечето чужденци резервират своите почивки по Южното Черноморие.

На север хотелите на първа линия и тези в категория 4 и 5 звезди вече са напълно резервирани за най-търсените месеци.

Димитър Маргаритов, председател на Комисията за защита на потребителите, призова туристите да внимават какво включват All Inclusive пакетите за лятната почивка:

„Хората се облъчвани с най-различни оферти от типа Ultra All Inclusive и т.н., но подобни легални дефиниции няма и е въпрос на интерпретация на тези, които ги предлагат. Например, най-вероятно ще Ви бъде обещано, че с пакета Ultra All Inclusive ще получите чадър и шезлонг на плажа. Ако след като по категоричен начин е било поето подобно задължение от самия хотелиер или туроператор, когато Ви е продал този пакет и в него е записано, че освен закуска, обяд, вечеря, басейн и т.н. ще имате възможност да ползвате в рамките на тази цена и чадър и шезлонг на плажа пред хотела и това не Ви бъде предоставено, Вие имате право да предявите претенция“, обясни Маргаритов.

„Очакванията не само на българския потребител, но ние най-вече говорим за нашите сънародници, са че срещу сравнително малка сума би трябвало да получат всичко, за което биха могли да се сетят. Повечето хора нямат възможност да си купят нещо скъпо, затова е добре да обръщаме внимание какво точно ни се предлага с офертите и очакванията ни да не надхвърлят това, което е в рамките на разумното за предложените услуги с оглед на цената, която се изисква да заплатим за тях“, препоръча Димитър Маргаритов.

Източник: dir.bg


image0 (9K)