Колко ще похарчите за празниците?

Всяка година около Коледа и Нова година пазаруването придобива колосални размери. Не само за подаръци, почивки, пътувания, но най-вече за ядене и пиене. През 2015 година българите са похарчили около 1.7 милиарда лева, показват статистическите данни, пише dir.bg

През миналата година сумата набъбва до 2 000 000 000 лева. Ако отчетем не само инфлацията, официално обявена в началото на декември за 3% на годишна база, а и реалното поскъпване на други стоки и услуги, би трябвало да очакваме харчовете ни тази година да похарчим около 2 200 000 000 лева.

[ad id=“263680″]

Елементарна сметка показва, че за постната трапеза на Бъдни вечер ще са ни необходими около 40-50 лева, без да броим алкохолните питиета. Традиционни плодове, ядки и сушени червени чушки и сини сливи, заедно с боб и кисело зеле са сред основните присъстващи на тази трапеза. Тук сериозната сметка ще дойде от алкохола – добра ракия струва около 15 лева за стандартна бутилка, а хубавото вино излиза поне 10 лева.

Далеч повече ще ни струва Коледната вечеря – за едно четиричленно семейство ще са необходими най-малко 150 лева. В менюто може да има пуйка или малко прасенце с цена на килограм средно около 12 лева. При 10 килограма само прасенцето е 120 лева. За тези, които не обичат да готвят, също има вариант-готова опечена пуйка с кисело зеле можете да си поръчате за 70-80 лева в зависимост от теглото. Печеното прасенце е двойно по-скъпо.  Добавете нещо сухо – суджук или луканка, малко сирена от вносните, „царска туршия“ и още няколко глезотии и сумата набъбва до 180-250 лева.

Упражнението по Коледа обикновено се повтаря и на Нова година с евентуална смяна на основното ястие. Сарми с месо, пържоли на цена от 8 -10 лева за килограм и още екстри. Например фазан-цена 12-14 лева за килограм. За Нова година трапезата също изисква доста средства. Задължителни са свинското, сармите и сухите мезета. Килограм свинско без кост в момента е между 8 и 10 лева. Каймата е с доста различни цени – от 5-6 лева до 10 лева за килограм. Сухите колбаси и деликатеси са най-скъпи. От тях не може да се намери под 25 лева за килограм, ако са качествени.

[ad id=“225664″]

Сериозен разход по празниците са и подаръците. Едно посещение в детски супермаркет със сигурност ще струва около 100 лева, ако искате нещо по-добро и качествено. Цените на лего комплектите стигат до 180-200 лева. Ако искате дрон с камера, пригответе 120 лева. За възрастните стандартните подаръци са парфюм за дамите и нещо кожено за мъжете, коментират търговци от голям столичен мол. Но това е ако искате да минете „по-тънко“. Иначе има и нетрадиционни варианти-например карта за фитнес, специален масаж или бижу.

По празниците малко хора правят сметка на харчовете си, категорични са търговци. Купуват се неща, които трудно се продават в други месеци на годината. Важното е обаче да изкараме празниците добре, твърдят психолози. Това ни зарежда за Новата година, дано 2018 да е по-успешна и по-добра.

 


image0 (9K)