Колко ще плащаме за ток и парно от юли?

Какви ще са новите цени на парното и тока от 1 юли обсъди на открито заседание Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР).

Предлаганото среднопретегленото увеличение от 1 юли на електроенергията за битовите потребители на регулиран пазар е 1,38%. Регулаторът е внесъл корекции в предложените от електроразпределителните дружества цени на основание на констатациите от извършените планови проверки за изпълнението на инвестиционните програми на трите дружества. Инспекциите са показали, че през последните две години има значително несъответствие между заявените от тях и реално направените инвестиции.

В доклада на работната група, за битовите клиенти на ЧЕЗ се предлага увеличение на крайната цена на електроенергията с 1,99%, на ЕВН – с 1,50%, а за клиентите на „Енерго Про“ – с 0,22%. В тези цени са включени както цената на самата електроенергия, така и мрежовите тарифи.

За небитовите потребители на ЧЕЗ и ЕВН на регулиран пазар се предвижда намаление на крайната цена – съответно между 0,16% – 8,46% и 1,87%-14,68%. За компаниите, обслужвани от „Енерго Про“ е планирано намаление между 0,72% и 4,65%, като единствено за нощната тарифа за потребителите на две и три скали цената на електроенергията се увеличава между 2,12%-7,77%.

В откритото заседание участваха изпълнителният директор на НЕК Петър Илиев, представители на ЕСО, АЕЦ Козлодуй, ТЕЦ „Марица Изток 2“,както и на електроразпределителни дружества. Направените в хода на заседанието предложения и възражения ще бъдат писмено депозирани в Комисията и ще бъдат разгледани от експертите на регулатора.

[ad id=“222969″]

КЕВР обсъди и доклад относно определяне на разполагаемостта за производство на електрическа енергия на производителите, от които общественият доставчик да изкупува електрическа енергия, както и количеството електрическа енергия, в съответствие с които общественият доставчик да сключва сделки с крайните снабдители. В рамките на откритите заседания становища по заключенията в докладите на Комисията изразиха присъстващите представители НЕК, на ЕСО, на дружества от електроенергийния сектор.

В предвидения в нормативната уредба срок, Комисията предстои да проведе обществени обсъждания по проектите за решения за цени, в които за участие ще бъдат поканени всички заинтересовани страни.

Окончателното решение на КЕВР за утвърждаване от 1 юли 2017 г. на цени в сектор „Електроенергетика“ и „Топлоенергетика“ през новия едногодишен регулаторен период ще бъде прието на закрито заседание на регулатора на 30 юни 2017 г. и ще бъде публично обявено.


image0 (9K)