Колко често трябва да си мием косата?

За да е здрава и красива, косата има нужда от специални грижи

Ежедневните ни навици съчетава в себе си полезното с приятното – не само хигиенизира тялото, но е и средство за освежаване (сутрин) или разпускане (вечер).

Когато се възползваме от силата на течащата вода и избраното измиващо средство, можем да възвърнем максимално бързо енергията в тялото.
[ad id=“225664″]

Балансиране на времето

Неправилно е да стоим твърде дълго под душа, колкото и да ни е приятно. След десетата минута водата започва да действа обратно и вместо да дава енергия, тя буквално я изсмуква от тялото. Освен това прекарването на повече от 10 минути под душа или във ваната означава, че обричаме тялото си на дехидратация.

Топлата вода отмива естествените кожни масла и води до изсушаване. А дехидратираната кожа е по-предразположена към червени петна, обриви, екземи и акне.

Съобразяване с особеностите на водата

Това е нещо, над което мнозина не се замислят. За да ограничите щетите, използвайте продукти, които нормализират нивото на pH и евентуалното хлориране.
[ad id=“263680″]

Оптимална честота на измиване на косата

Ако работите в замърсена среда или косата ви се омазнява силно, това е допустимо. Разбира се, трябва да бъде с продукт, предназначен за често миене. Но ако нямате основателна причина, е разумно да се откажете от този навик.

Честото миене може да направи косата суха и чуплива. Същото въздействие върху косата има и твърде топлата вода. Освен това обезцветява косъма и отнема от естествения блясък. Правилният начин е да я миете с хладка вода и да завършвате с едно обливане със студена.

Не пренебрегвайте и подсушаването

За да предпазите косата си от увреждане, е хубаво да се откажете от вредния навик да я подсушавате след къпане, търкайки грубо главата си с кърпата.

Правилният начин е да попиете косата, при това с много нежни движения, а не чрез триене. Преди да я сушите, задължително използвайте крем, който предпазва косъма от топлината и запазва влагата.
[ad id=“225664″]

Избор на подходящ продукт

Колкото по-щадящи са продуктите, които използваме, толкова по-здрави ще бъдат косата и кожата ни. Някои съставки могат да предизвикат раздразнение и дори да доведат до алергия.

Можем да избегнем това, ако заложим на продукти с високо растително съдържание, без парабени или с минимално количество химия.


image0 (9K)