Колко са крачките ОТ „ЗОНАТА НА ЗДРАЧА“ ДО СВОБОДНАТА БЕЗМИТНА ЗОНА…

ЧЕТЕМ СТАРИТЕ ВЕСТНИЦИ 25 ГОДИНИ НАЗАД
в-к „Стара Загора” брой 57, 1991 г.
Актуално интервю
Колко са крачките ОТ „ЗОНАТА НА ЗДРАЧА“ ДО СВОБОДНАТА БЕЗМИТНА ЗОНА…
Разговаряме с г-н Димитър ЕНЧЕВ, началник на управление „Координация на стопанската дейност“ в Общинския народен съвет – Стара Загора.
-Господин Енчев, разбрах, че вече е узряла идеята Стара Загора да бъде предложена като свободна безмитна зона. Кое наложи тази идея?
-Ще направя още една уговорка, че засега става все още само дума за идея Стара Загора да се утвърди като свободна безмитна зона. Основание за това ни дават няколко възможности – привличане на чужди инвестиции, увеличаване на износа и оттам да дойде валута и откриване на нови работни места. А всичко взето заедно ще доведе до подобряване икономическото състояние на общината. Ако се създаде тази зона, ще се получи трансфер на технологии и производства, ще се учим на бизнес, защото е известно, че сме тотално неуки в тази сфера.
-Кои са характерните особености, които биха дали предимство на нашия район да се утвърди като такава зона?
-Старозагорският район има една характерна особеност, че вече е изградена сериозна база за производство със съществуващите фирми като „ДЗУ“, „Берое“, Агробиохим“, „Хранинвест“ и други, съоръжени с високопроизводителна модерна техника, която сега бездейства. Бездействат и влизат в редиците на безработните много висококвалифицирани специалисти. Така че ако създадем безмитната зона, оборудването и работната сила ще се използват пълноценно, а това ще подобри благосъстоянието на общината. И то може да се осъществи в обозримо бъдеще – от 3 до 5 години да се получи бърз напредък в икономиката, а оттам в социалната сфера, науката, в културата и във всички области.
-Кои са пречките пред тази идея?
-На първо място това са предразсъдъците, че подобна зона е възможна само в пристанищни райони и крайгранични градове – примерно Русе, Варна, Бургас, Свиленград. Освен това в София вече са предадени проекти за още 30 подобни безмитни зони в страната и правителството е затруднено най-вече от нестабилната обществено-политическа атмосфера в България. Има идея да се разработи цялостен модел за превръщане на страната ни в една безмитна зона.
-Вие какво противопоставяте на неразбирането за изграждане на такава зона в центъра на България?
-Смятам, че при нас, за разлика от някои други градове, има по-сериозни предпоставки за изграждане на такава зона. Изискването такава зона да има излаз, като пристанище например, е най-малкото, защото Стара Загора пък има действащо летище, което много лесно може да стане международно. Освен това налице е изключително благоприятно географско положение на района, през който се очаква да премине магистралата север – юг от Полша за Гърция, Турция и Близкия изток. Може да се изгради голям международен бизнес-културен център в сградата на бившия партиен дом, може да се създаде спътникова станция, която да осъществява всички комуникации, така че системата да се отвори за света. И не на последно място нашата зона, за разлика от други зони по света, където има само производствени, или търговски, или само финансови, може да стане една комплексна зона, където може да се осъществяват и финанси, и производство, и търговия. Така че не съществуват никакви пречки Стара Загора да измине няколкото крачки от „зоната на здрача“ на своята западаща икономика до перспективите на свободната безмитна зона за подобряване на жизненото равнище. Още повече, че вече сме провели разговори с всички големи държавни и частни фирми и всички подкрепят идеята. Имаме и писмените им предложения и проекти за бъдещото сътрудничество.
Разговора води Кънчо ПЕНЕВ


image0 (9K)