Колко ракети изстреляха вчера от Агенцията за борба с градушките в област Стара Загора

Информация от Министерството на земеделието, храните и горите специално за ЗАРАТА, за падналите на 16 май унищожителни градушки в област Стара Загора:

От Пресцентъра на Министерството, към което е регионалната Изпълнителна агенция за борба с градушките, съобщиха за медията ни, че само вчера в област Стара Загора са изстреляни 91 ракети с цел намаляване на градовото зърно. Най-пострадали са землищата на селата Горно Ботево, където в момента се прави оглед на щетите от екип на Министерството на земеделието, а огледи вече са направени в други две сериозно засегнати села: Българене и Сърнево.

Очакваме малко по-късно днес пълната справка за щетите, която ни увериха от Пресцентъра, че експертите подготвят и ще изпратят.

***

Географското положение и разнообразният релеф на страната предопределят България като една от най-градобитните страни в Европа.
Изпълнителна агенция “Борба с градушките” защитава територия от 17 000 кв. км в силно градобитни райони в областите Видин, Монтана, Враца, Плевен, Пазарджик, Пловдив , Стара Загора, Сливен.

Дейността на Агенцията се осъществява чрез наблюдение на атмосферните процеси с доплерови радари МРЛ5-IRIS и провеждане на активни въздействия.

Метеорологичната радарна информация се предоставя в реално време на Гражданска защита и Военновъздушните сили.


image0 (9K)