Колко получава шофьор на такси в Сингапур

Въпросът кой колко получава винаги е бил интересен. На него обаче все по-малко хора отговарят конкретно.

[ad id=“225664″]

Опитвал съм в различни страни и в общи линии най-точно са ми отговаряли, когато се представя за техен колега. Това правило обаче не важи за България. Ако искаш да научиш заплатата на някой в България му кажи: „ А, бе чух, че взимаш много голяма заплата?“ В повечето случи ще чуеш следния отговор: „А, голяма! 900 лв пари ли са!?“ и т.н.

[ad id=“236993″]

Но темата ми е за сингапурските таксита. В Сингапур има 3 държавни и една частна компания. В частната цените са по-високи и не приемат кредитни карти. Има по едно хвърчащо листче на което пише: „Cash only” С една дума парите в брой са на почит в цял свят. Такси не можеш да хванеш с вдигната ръка на улицата. Има специални стоянки, също като автобусните спирки, където хората се нареждат и такситата спират едно след друго. Преди да разбере това, авторът на тези редове махаше като луд на колите и накрая реши, че е някакъв вид дискриминация, за да го подминават. В крайна сметка се качвам на таксито и със стария изпитан номер за колегата разбирам, че на месец нашият човек изкарва около 2000 сингапурски долара. Или това е около 2600 лева. Един лев струва около 1.3 сингапурски долара. За да съпоставим колко може да се купи с тази заплата ще посоча някои цени:

[ad id=“236999″]

Прилична порция патешко с ориз в приличен ресторант е 9 долара. Една кока кола е 6.5 долара, а половин литър наливна бира – 10 долара. Кочан варена царевица -6 долара. Едно кафе от автомата е 1.5 долара, а един портокалов сок – пак от автомата е 2 долара. Това са долу-гор нормалните цени в този град. Разбира се има ресторанти, където бутилка вино е 100-150 долара, но такива ресторанти има навсякъде, нали?


image0 (9K)