Колеж по охрана „Св. Георги Победоносец“ стана член на АИКБ

Разговаряме с директора на Професионален колеж по сигурност и охрана „Св. Георги Победоносец“, Стара Загора – доц. инж. Драгомир Петков за перспективата, която дава на колежа членството в Асоциацията на индустриалния капитал в България, за кандидатстудентския прием – дати и изпити, за възможностите и реализацията, които дава този тип образование

– Доц. Петков, какво означава като практическо измерение членството в АИКБ за колежа?

– Освен честта и признанието за качеството и професионализма на кадрите, които създаваме, членството в АИКБ означава и възможност от този момент да работим по програми на ЕС като оторизиран обучителен център. Като обучителен център и структура Колежът по охрана работи в насока създаване на кадри в сфери „Охрана“, „Лична охрана“, „Криминалистика“. От тази година имаме и нова специалност – „Киберсигурност“.

Всички преподаватели са били и са професионалисти от МВР. Затова и работим под девиза: „Професионалисти обучават професионалисти“.

Завършилите Колежа по охрана в Стара Загора получават 4-та квалификационна степен по специалността си и осигурена работа в структурите на МВР, НСО, МО. Придобиват също сертификат за инструктори по стрелба и категория „Б“ за МПС.

Също така, кадрите, завършили нашия обучителен център автоматично могат да продължат образованието си, придобивайки сертификат и магистратура във Варненски свободен университет в специалностите: „Национална сигурност“, Външноикономически връзки“, „Криминалистика и криминология“.

Срокът на обучение в Колежа е 2 години. Два пъти годишно правим изнесени обучения (палаткови лагери) в подходящи местности. Обученията са по стрелба и физическа подготовка.

– Кой може да кандидатства в Колежа по сигурност и охрана „Св. Георги победоносец“? Какви са изпитите?

– Кандидатите трябва да са завършили средно образование. Нямаме възрастов таван. Изпитите са два – теоретичен и практически. Теоретичният е под формата на тест, практическият е за ниво на физическа подготовка. Кандидатите, завършили спортно училище, не полагат практически изпит.

Какъв е размерът на семестриалните такси?

– 550 лв. за семестър за редовни студенти и 500 лв. за задочни студенти. За младежите в неравностойно положение таксата е само 100 лв. Нека добавя и това, че за задочните студенти е осигурена работа във фирмите за охрана. 

Колежът създаде и организация по настаняването на курсистите по места.

– Кога стартира сесията си по приема колежът?

Приемът е в периода 5 април – 30 май. Вече очакваме новите кандидати. Огромното ни предимство е в това, че образованието в Колеж по сигурност и охрана „Св. Георги Победоносец“ означава и гарантирана професионална реализация.


image0 (9K)