Колаборацията на ДБ с бивши комунисти и Радев обрича европейската принадлежност на България

Николай Ненчев, лидер на БЗНС

През годините всички партии в семейството на ЕНП са били единни, водени от увереността, че имат опита и волята да отстояват и развиват европейската демокрация!

Нека напомня, че още при създаването на ЕС, по инициатива на д-р Г. М. Димитров, тогава лидер на БЗНС в емиграция, всички източноевропейски лидери в изгнание успяват да се обединят и да действат като един в Съвета на Европа и ООН. По негова инициатива е внесен и приет проект, в който се настоява да бъдат запазени няколко празни стола за страните от Източна Европа, с оглед единството на ЕС. И днес в лицето на БСП/К/ и Радев ние, демократите, имаме своя политически и идеологически опонент. С българските социалисти, наследници на репресивния комунистически режим, имаме различни визии за държавата и обществото още отпреди падането на Желязната завеса. Техните управления неведнъж са доказвали невъзможността си да водят страните напред – често пъти дори тласкайки ги в антидемократични режими или тежки кризи. Управленията им в България винаги са белязани от икономически и социални катастрофи.

В близък план няма по-добър пример за това от последното управление на българските социалисти през 2013 – 2014 година, последиците от което са видими и до днес. Колаборационизма с българските русофили и социалисти в управлението винаги създава престъпни връзки на властта с олигархията. След 1989 г. корупцията, злоупотребата с публични ресурси, както и опитите за фалшифициране, натиск и купуване на гласове по време на избори – са изобретения на социалистическата политика. Затова опитът да се организира опозиция или реформаторска промяна, включващ заиграване с бившите комунисти и техните съвременни пропутински политически проекти в България, може да се окаже фатален за българската демокрация.

Неофициалните предизборни коалиции за местната власт с БСП и последвалите ги официални площадни взаимодействия с Румен Радев, за съжаление, по недвусмислен начин рушат дясната идентичност на хората от ДБ. Неведнъж съм заявявал, че истински ме е отвращавало заиграването с бившите комунисти – възпитани в СССР и инструктирани от Решетников. Повече от година наблюдавам, че в родната политика протича процес на съгласувана стратегия между демократи и представители на левицата. Необяснимо за мен е как лидери от ДБ влязоха в сговор с евродепутатите, излъчени от БСП. След кметските избори в София и договорената електорална подкрепа на БСП, сега в Брюксел ДБ гради атаката и критиките си към България в сговор точно с тези, които бяха отнели независимостта и свободата на държавата ни, а впоследствие си направиха преход, който да обслужи номенклатурата и червената олигархия. Днес не мога да приема, че мотор за „демократични” действия и протести може да е лявата компроматна война на БСП и „лидерската“ подкрепа на прокремълския президент Радев. Както на площада, така и в Брюксел подобна колаборация обрича европейската принадлежност на България и я спъва в опитите да провежда демократични реформи. Не бива и не трябва да позволим ЕНП да бъде разединена точно в този момент и да се съюзява с нашите най-големи врагове.

Затова призовавам нашите депутати от ЕНП, които са забравили своята национална и партийно-идеологическа принадлежност, да си припомнят националния девиз на България и да не обслужват друг интерес, освен българския.

Публикувано със съгласието на Faktor.bg

 


image0 (9K)